4 Eesti videomängu, millel tasub silm peal hoida

Andri Allas
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ZA/UM Studio poolt valmistatav loopõhine isomeetriline rollikas No Truce With The Furies on ehk just see, mis toob Eesti tõsimeelsete videomängude maailmakaardile
ZA/UM Studio poolt valmistatav loopõhine isomeetriline rollikas No Truce With The Furies on ehk just see, mis toob Eesti tõsimeelsete videomängude maailmakaardile Foto: ZA/UM Studio

Paljude jaoks võib tunduda suure üllatusena, et ka Eestis luuakse videomänge. 2016. aasta lõpu seisuga oli IGDA Estonia andmetel Eestis registreeritud 31 firmat, kes tegelevad igapäevaselt mängude arendamisega, neist 12% omab üle 50 töötaja. Nii saame ühel või teisel moel hakata rääkima Eesti mängutööstusest. Kuid millised on need kõige põnevamad mängud, mida lähiajal siitmailt oodata?

No Truce with the Furies

Paljudele võib tunduda, et klassikaliste rollimängude aeg on möödas. Need on asendatud kiireloomuliste üksikisikuvaates mitmikmängupõhiste tulistamismängude või tasuta ärimudelil põhinevate mobiilimängudega. Seevastu üks viimasel ajal ehk enim rahvusvahelist tähelepanu saanud Eesti videomäng, ZA/UM Studio poolt valmistatav loopõhine isomeetriline rollikas No Truce With The Furies on ehk just see, mis toob Eesti tõsimeelsete videomängude maailmakaardile (siinkohal ei taha teha ülekohut seni Eesti edukaimale mängustuudiole Creative Mobile'ile ning nende igapäevaselt miljoneid mängureid lõbustavale mängule Nitro Nation).

No Truce with the Furies ühendab fantastilise realismi ja Robert Kurvitza romaani „Püha ja õudne lõhn“ ning selle tulemusena tekib videomäng, mida autorid ise kutsuvad hellitavalt maailma esimeseks modernse maailma ehitamise projektiks. Lisamist vajab ka fakt, et kui klassikalistel rollimängudel on väga sügav vastastega võitlemise süsteem, siis kõnealuses teoses toimub kõik kirjanduskeskselt ehk läbi dialoogi. Igal väiksemalgi otsusel saab olema märgatav tagajärg.

Moba Manager

Põlvkond, kes on koos videomängudega üles kasvanud, puutus kindlasti mingil ajahetkel kokku erinevate brauseripõhiste mängudega, näiteks RuneScapeMafia või mingid Facebooki sisesed mängud. Moba Manager koondab endasse just eelpool nimetatud, haldusmängud ning ühe populaarseima videomängužanri MOBA (Multiplayer Online Battle Arena)

Moba Manageris saad mängija luua oma professionaalse eSpordi võistkonna, palgata mängijaid, neid treenida, harjutada erinevaid strateegiaid, osaleda võistlustel ning tegeleda kogu võistkonna finantspoolega. Kõik MOBA elemendid põhinevad ülipopulaarsel videomängul League of Legends. Mängu saab küll juba praegu mängida, kuid see on pidevas arenduses.

Optimatica

GameJamist ehk 48h kestvast mängude arendamise võistlusest Ludum Dare alguse saanud Optimatica on mõistatusmäng, kus tuleb ehitada erinevaid masinaid, mis vajutaksid nuppu – ikka selleks, et seda ise tegema ei peaks. Mängu on inspireerinud teosed nagu PortalMinecraft ja The Stanley Parable ning just need aitavad paremini mõista, mida Optimatica endast kujutab.

Optimatica on saanud rohelise tule maailma suurimal digitaalsete mängude müügiplatvormil Steam, seega on seda esialgu oodata just arvutile.

Overstep

Nagu artikli alguses mainisin, valitsevad praegust mängumaailma üldjoontes just üksikisikuvaates tulistamismängud ning sellesse üleküllastunud mängužanri proovib Overstep värskust tuua. Tegemist saab olema tasuta mänguga, mis ilmub nii PC kui ka Xbox One platvormidel. Arendajate endi sõnul hakkab Overstep kõigutama meile harjumuspäraseks saanud eSpordi maailma tuues endaga huvitava mängumehhaanika ning täiesti tasuta mängimisvõimaluse.

Overstepi tegevus leiab aset planeedil nimega Elido, mille inimrass avastas peale seda, kui olid oma koduplaneedi maavaradest tühjaks imenud.
Overstepi tegevus leiab aset planeedil nimega Elido, mille inimrass avastas peale seda, kui olid oma koduplaneedi maavaradest tühjaks imenud. Foto: Overstep

Overstepi tegevus leiab aset planeedil nimega Elido, mille inimrass avastas peale seda, kui olid oma koduplaneedi maavaradest tühjaks imenud. Elido on aga endale koduks võtnud inimestele väga sarnased olendid, kes kuuluvad fiktiivsesse Homo-Peregrinuse liiki. Nagu arvata võib, ei ole nõus keegi vabatahtlikult oma koduplaneeti võõrjõududele loovutama ning seetõttu algab sõda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles