Linnar Viik: tuleviku e-riiki me ei näe

Aivar Pau
, tehnikaportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Linnar Viik.
Linnar Viik. Foto: JAANUS LENSMENT/PM/SCANPIX BALTICS

IT-filosoofi Linnar Viigi hinnangul on tuleviku e-riik midagi sellist, mille olemasolust kodanik arugi ei saa.

«E-valitsemise tulevik on see, et e-valitsus on märkamatu. Me ei otsi enam portaale, kuhu inimesed peavad minema ja seal midagi klikkima. Me räägime teenustest, mis toovad info inimese juurde ise, ilma et inimene peaks mingisuguseid protsesse algatama,» ütles Linnar Viik tänasel Starmani uue põlvkonna kaablivõrgu avamisüritusel.

Kui inimesel tekib riigi ees mingisuguseid õigusi, siis selle tulemid peaksid Viigi nägemuse kohaselt jõudma temani automaatselt – inimesi lihtsalt informeeritakse sellest hiljem.

«See on digiteenuste tulevik. Ning need muutuvad ühtlasi järjest enam piirideüleseks, e-teenused ei ole enam piiratud riikide territooriumitega ning need liiguvad inimesega kõikjale kaasa,» lisas Viik.

Linnar Viigi hinnangul pole tulevikus enam kaugeltki nii oluline see, kas ja kui hästi keegi on võrkudega ühendatud, vaid see, kui hästi oskab keegi ära kasutada ühenduste kaudu kogutavaid suurandmeid ning nende põhjal arukaid otsuseid teha. See on valdkond, millele ka Eesti on üha enam keskendumas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles