WannaCry hävitustöö hetkeseis: 150 riiki, 200 000 nakatunut, 38 000 väljapressitud eurot (2)

Aivar Pau
, tehnikaportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Patsendid lunavara ohvriks langenud Jakarta haiglas
Patsendid lunavara ohvriks langenud Jakarta haiglas Foto: Dita Alangkara/AP

Möödunud reedel kulutulena mööda maailma levima hakanud lunavara WannaCry on praeguseks hetkeks tabanud ligi 200 000 arvutit 150 riigist, ent kurjategijate kätte arvatakse olevat langenud vaid 38 000 euro väärtuses krüptoraha.

Suurimad lunarahanõudjate ohvrid on olnud Saksamaa riigiraudtee Deutsche Bahn, Briti tervisshoiusüsteemi 47 üksust, Hispaania telekomiettevõte Telefonica, USA logistikagigant FedEx ja Venemaa siseministeerium, teatab BBC.

WannaCry üleilmne kahjutöö
WannaCry üleilmne kahjutöö Foto: GRAPHIC NEWS

Ka autotootja Renault teatas, et tema tehas Prantsusmaa põhjaosas asuvas linnas Douai’s on küberrünnakuga seoses suletud. Veidi õnnestus pahavaral kurja teha ka Nissanile ja Hitachile Jaapanis – kogu riigis aga 2000 arvutile 600 ettevõttes.

Hiinas on nakatunud arvuteid sadu tuhaneid. Austraalias on aga teataud vaid kolmest ja Lõuna-Koreas üheksast nakatunud süsteemist. Venemaal on ohvreid aga tuhendeid – sealhulgas suurim mobiilioperaator Megafon ja suurim pank Sberbank.

Tänasel päeval on vastupidiselt Europoli hoiatusele teateid uutest nakatumistest tulnud märgatavalt vähe ning seda peamiselt Euroopas ja Aasias. «Paistab, et ohvrite arv pole täna kasvanud ja olukord Euroopas on stabiilne,» ütles Europoli esindaja Jan Op Gen oorth AFP-le.

Eestis pole samuti teada antud ühteski nakatunud arvutist ega süsteemist.

Kurjategijaile makstud summa lähipäevadel kindlasti kasvab, kuna lunarahanõuetes toodud 300 või 600 dollari maksmiseks anti ohvritele aega seitse ööpäeva – alles pärast seda on ähvardatud kõik failid arvutites ja süsteemides kustutada.

Mis puutub kurjategijate tuvastamisse, siis Europoli teatel tegeletakse aktiivselt lunavara dekrüpteerimisega, et nendeni jõuda.

Pahavara tabas Microsofti vaenamid operatsioonisüsteeme kasutavaid arvuteid. Ettevõtte teatel kasutasid kurjategijad selleks NSA-lt (riiklik julgeolekuagentuur) varastatud koodi.

Järelevalveasutuste nõuanne ohvritele kogu maailmas kõlab: «Ärge makske! Pole mingisugust kindlust, et selle tulemusel süsteemid taastatakse.»

Oma põhjaliku analüüsi tegi rünnakust ka Kaspersky Lab, kelle andmeil on enim kahju saanud riigid maailmas Venemaa, Ukraina, India, Taiwan ja Tadžikistan.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles