Kahtlus: Samsungi sülearvutid salvestavad klahvivajutusi

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Elektroonikafirma Samsung on asunud valmistama ka sülearvuteid, kuid see maine võib saada kahjustatud – nimelt avastati ettevõtte sülearvutitest väidetavalt nn keylogger -programm, mis salvestab kõik kasutaja klahvivajutused, vahendab Talouselämä.


Networkworldi kaasautor, IT-konsultant Mohammed Hassan soetas endale veebruaris Samsungi süleri R525. Esimese asjana paigaldas ta arvutisse turbeprogrammi ja lasi sellel arvuti läbi skaneerida.

Turbetarkvara leidis aga masinast StarLogger-nimelise programmi, mille kohta lähemalt uurides selgus, et see salvestab arvuti kõik klahvivajutused ning seda isegi salasõnaga kaitstud akende puhul.

See tähendab, et e-kirjad, erinevad kasutajatunnused ja salasõnad salvestatakse andmefailidesse. StarLogger ise paiknes arvuti c:/windows/SL kaustas.

Mõni nädal hiljem soovis IT-konsultant vahetada oma süleri natuke võimsama masina vastu ning soetas endale Samsungi mudeli R540. Ka sellest masinast leidis Hassan StarLoggeri.

Hassan järeldas sellest, et kõnealuse rakenduse on arvutisse paigaldanud tootja.

Taoline keylogger-programm on kasutajale märkamatu ning see käivitub iga kord, mil ka arvuti käivitatakse. Programm võib salvestatud andmeid saata teatud ajavahemike järel arvutist välja e-maili teel, ilma, et kasutaja seda märkaks.

Kui mees uuris Samsungi tehnilisest toest StarLoggeri kohta, vastati talle, et Samsung soovib vaid teada, kuidas nende arvuteid kasutatakse ja mida nendega tehakse.

Ettevõtte esindaja Jason Redmond ei kinnitanud seevastu midagi ning ütles Networkworldile, et Samsung uurib juhtumit.

Samas märkis Redmond, et Samsung pole kuidagi soetud StarLogger rakenduse valmistajaga, samuti ei olnud ta teadlik sellest, et arvutites selline programm oli.

Peale asja täpsemat uurimist lükkas Samsung siiski võimaliku keylogger -programmi olemasolu ettevõtte arvutites ümber. Nimelt väidab Samsung, et segaduse põhjustas Vipre nimeline turbetarkvara, mis pidas Microsofti sloveenia keele folderit (SL) ekslikult StarLoggeriks.

Andmeturbefirma F-Secure uuringujuhti Mikko Hyppöneni Samsungi selline selgitus aga ei veena. Oma Twitteri postituses teatab mees muuhulgas, millise nime alt on StarLogger arvutist leitav näiteks Nortoni ja McAfee turbeprogrammidega.

 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles