WanaKiwi - leiti imerohi lunavarasse WannaCry nakatunud arvuteile

Aivar Pau
, tehnikaportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Korea internetiturvalisuse agentuuris jälgiti WannaCry levikut reaalajas
Korea internetiturvalisuse agentuuris jälgiti WannaCry levikut reaalajas Foto: Yun Dong-jin/AP

Küberturvalisuse ettevõte Comae Technologies leidis töövahendi, mis võimaldab vähemalt osa üle maailma enam kui 300 000 nakatunud arvutist vabastada lunavarast WannaCry.

Tööriista nimi on WanaKiwi ning selle abil on võimalik taastada nii Windows XP kui Windows 7 ja isegi 2003 operatsioonisüsteemidel olevad failid. Ehk tehnilises keeles: Wannacry krüpteeritud failid dekrüpteerida ja pääseda selle läbi 300-600 dollari suuruse lunaraha maksmisest kurjategijaile.

Tööriista saab alla laadida siit ning selle tööpõhimõtte kohta lugeda siit.

Eesti keskkriminaalpolitsei on tööriista heaks kiitnud ning teatas sotsiaalmeedias, et selle tarkvara põhimõte otsida arvuti vahemälust krüpteerimiseks kasutatud infot ning selle abil failid taas avada. Tarkvara töötamise eeldus on kiire tegutsemine ja arvutit taaskäivitada ei tohi, sest muidu võivad failid vahemälust kaduda.

Wanakiwi on meie keskkriminaalpolitsei kõrval ametlikult heaks kiitnud nii Europol kui Euroopa Liidu õiguskaitseagentuur.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles