Video: maailma võimsaim tuulik annab majale ööpäevaks elektri kõigest ühe pöördega

Aivar Pau
, tehnikaportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Dong Energy

Liverpooli rannikuvetesse paigaldati maailma seni võimsaimad pilvelõhkuja mõõtu tuulikud, mille turbiinid suudavad vaid ühe täispöördega toota sedavõrd palju energiat, et sellest piisab ühe elumaja varustamiseks elektriga ligi 29 tunniks.  

Taani ettevõtte Dong Energy esimesed 32 tööle pandud tuulikud on koguni 192 meetri kõrgused ning nende 80-meetriste labadega varustatud turbiinid on võimelised tootma 8 MW võimsust, kirjutab The Digital Trends.

Ettevõte loodab nüüd, et nii võimsad turbiinid toovad avamere tuulikute arengusse uue ajastu. Riigi tavapäraste tuulikute võimsuseks on praegu 3-6 MW.

Suurbritannias tuulikute koguvõimsuseks on hetkel 5,3 GW, mis on piisav varustamaks elektriga 4,3 miljonit kodu. Riigi subsiidiumite toel on käimas praegu veel kaheksa projekti, mille tulemusel peaks see näitaja kahekordistuma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles