Jaapanlased Latitude’il: Eesti on meie jaoks suur eeskuju

Aivar Pau
, tehnikaportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tsukamoto Kie
Tsukamoto Kie Foto: Aivar Pau

Neil päevil Tallinnas peetaval lähipiirkonna suurimal iduettevõtluse ja tehnoloogiakonverentsi Latitude 59 on osalemas esindajaid kõikjalt maailmast ning oma delegatsiooniga on kohal ka Jaapani esindajad – kogu Fukuoka piirkonnaga. Rääkisime konverentsil põgusalt Fukuoka City esindaja Tsukamoto Kie’ga.

Kuidas see juhtus, et sattusite teisele poole maakera väikesesse Eestisse?

Fukuoka City’il on koostöölepe Eesti riigiga, et aidata ja toetada teineteise startup-ettevõtluse arengut ja luua ärisidemeid. Tahame aidata Eesti ettevõtetel jõuda just läbi meie Aasia turule ning meie ettevõtted omakorda loodavad läbi Eesti jõuda Euroopa turule.

Milliste tehnoloogiate ja teenustega te sel korral konkreetsemalt Eestisse tulite?

Tulime nelja startup’iga. Neist üks on tegelikult Tokyost, nimeks on Quara Quli see pakub tehintelligentseid kõnetehnoloogia teenuseid. Teiseks ettevõtluskonsultatsioone pakkuv Open Mind, mis viib muu maailma ettevõtteid ühendusse jaapanlastega ja aitab neil ühist keemiat leida.  Siis on meil veel startup-platvorm nimega My Sharing Cars, mis aitab kasutajail leida soodsaima sõidujagamisteenuse pakkuja – olgu neiks siis Uber või teie Taxify. Väga huvitav on ka endise Sony töötaja idufirma nimega Nemu, mis aitab tehnoloogia abil muuta paremaks end üksikuna tundvate vanainimeste elusid ja neid omavahel ühendusse astuda.

Kuidas väike Eesti teile teiselt poolt maakera paistab?

Eesti on oma 1,3 miljoni elanikuga muidugi väga väike Jaapani kõrval, ka ainuüksi Fukuokas elab 5,5 miljonit inimest. Samas on meie SKT palju väiksem kui teil. Me usume ja näeme, et Eesti e-riik on meie jaoks mudel, mida järgida. Te olete suurepäraselt pannud tehnoloogia oma riigi ja elanike teenistusse ning loonud välismaistele ettevõtjatele kerge tee teie turule tulemiseks.

Kulub 15 aastat

Taizo Son
Taizo Son Foto: Annika Haas

Tuntud Jaapani investor ja ettevõtja Taizo Son arvas, et Eesti on talle väga atraktiivne, kuna kõik riigiteenused on digitaliseeritud ning kõigile andmetele on loodud ligipääs.

«Kulub 15 aastat, enne kui me Eestile järele jõuame. Jaapani riigisüsteemid on Eesti kõrval lihtsalt kohutavad!» sõnas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles