Kaljulaid: Räpinast saab peagi maailma parim koht elamiseks (13)

Aivar Pau
, tehnikaportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kersti Kaljulaid Latitude59'l
Kersti Kaljulaid Latitude59'l Foto: Raul Mee

Maailm on radikaalselt muutumas ning geograafial pole elu- ja töökoha valikul peagi enam mingisugust tähtsust, ütles president Kersti Kaljulaid täna alanud tehnoloogiakonverentsil Latitude59.

«Piirkonnad, mida me praegu nimetame raskesti omaksvõetavad, mis asuvad kaugel Helsingist või Tallinnast ja kus tahab praegu elada vaid mõni inimene, kuna seal on elustandard palju madalam kui mujal, saavad peagi maailma parimaks kohaks, kus elada,» ütles president konverenstil peetud arutelul.

20 aasta pärast võitlevad inimesed selle nimel, kellel on võimalus elada Räpinas.

Kaljulaidi sõnul pole peagi enam mingit vahet, kus olla. «20 aasta pärast võitlevad inimesed selle nimel, kellel on võimalus elada Räpinas,» sõnas ta.

Kaljulaidi sõnul pole enam mõtet teha ka 30-aastaseid strateegiaid, kuna praegu armastatavad asjad muutuvad kiviaegaseteks kõigest viie aastaga ja me ei tea iial, milliseid ideid saadab edu ning millised surevad. «Tuleb muutuda palju väärtuspõhisemaks. Ainus, mida me tuleviku kohta teame, on see, et meie lapsed tahavad olla vabad ja elada head elu.»

Kaljulaid märkis, et riikidel pole enam mõtet sundida inimesi töötama 30 aastat, 12 kuud aasas, 5 päeva nädalas ja 12 tundi ööpäevas, et nad saaksid pensioni välja teenida. «Nad lihtsalt loobuvad meie süsteemist. Kui me tahame jätkuvalt nende sissetulekuid maksustada, siis peame muutuma palju paindlikumaks. Ma ei tea veel kuidas, aga ma tean, et peame,» sõnas ta.

Tuntud Jaapani investor ja ettevõtja Taizo Son vastas Kaljulaidi arvamusele, et Eesti on talle väga atraktiivne, kuna kõik riigiteenused on digitaliseeritud ning kõigile andmetele on loodud ligipääs.

«Kulub 15 aastat, enne kui me Eestile järele jõuame. Jaapani riigisüsteemid on Eesti kõrval lihtsalt kohutavad!» sõnas ta.

Kommentaarid (13)
Copy
Tagasi üles