Londoni terrorirünnakud võivad tuua seninägematud internetipiirangud (video) (14)

Aivar Pau
, tehnikaportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Theresa May
Theresa May Foto: Andrew Matthews/PA Wire/PA Images

Maailmas tuleb kehtestada uued rahvusvahelised leppeid interneti kasutamise reguleerimiseks, ütles Suurbritannia peaminister Theresa May Londoni viimatise terrorirünnaku järgses avalduses.

May sõnul oleks küberruumi uute eeskirjade eesmärgiks võtta ekstremistidelt internetis nende jaoks ohutu ruum ning tema hinnangul ei tee tehnoloogiaettevõtted selleks praegu piisavalt, kirjutab The Independent.

Londoni rünnak näitas May hinnangul liiga suurt sallivust ekstremismi vastu Suubritannias. «Me ei saa võimaldada sellel ideoloogial omada oma levikuks vajalikku ohutut ruumi – paraku on see just see, mida internet ja veebipõhiseid teenuseid pakkuvad suurettevõtted neile pakuvad,» sõnas ta.

Peaminister soovis, et Briti liitlasteks olevate demokraatlike valitsuste vahel peab algama töö rahvusvaheliste kokkulepete sõlmimiseks, et reguleerida küberruumi, vältimaks ekstremismi ja terrorismi planeerimist.

Tegemist oli esimese korraga, kui May kutsus üles rahvusvahelisele koostööle küberruumi piiramiseks. Varem on Suurbritannias arutatud selle üle, kas kõigi kasutajate internetikülastuste ajalugu võiks jääda telekomiettevõtete käsutusse, kus see oleks politseile alati vabalt kättesaadav.

Suurbritannias on kolme kuu jooksul toimunud juba kolm terrorirünnakut, milles on hetkeseisuga hukkunud kokku 34 ohvrit.

CNNi teatel pole aga mitte kõik veendunud, et internetipiirangud oleksid tõhus meetod. Londoni King’s Kolledžis poliitilist vägivalda uurib professor Peter Neumann märkis näiteks, et sotsiaalmeedia süüdistamine on küll «poliitiliselt mugav, ent intellektuaalselt laisk».

Neumanni hinnangul on vaid tühine osa inimestest radikaliseerunud interneti vahendusel ning terroristide tõrjumine avalikest võrkudest tõrjub neid vaid kasutama krüpteeritud suhtlemisplatvorme, kus neid on veelgi raskem tabada.

Kommentaarid (14)
Copy
Tagasi üles