Hiinlased ei saanud õigust Eestis autot juhtida (3)

Aivar Pau
, tehnikaportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiina juhiload
Hiina juhiload Foto: Jalponik

Riigikogu otsustas eile, et ei Eesti ei tunnusta Hiina, Mehhiko ja Indoneesia juhilubasid.

Ettepaneku neid lubasid tunnustada tegid riigikogu liikmed Kalle Laanet ja Deniss Boroditš ning seda liiklusseaduse muudatuste paketis, mis seadustab järgmisel nädalal Eesti teedel pakiveorobotid.

«Hiina, Indoneesia ja Mehhiko juhiloa tunnustamine tuleneb asjaolust, et nimetatud riigid ei ole liitunud ühegi rahvusvahelise konventsiooniga. Samas on Statistikaameti andmete järgi Hiina ja Mehhiko Eestile olulised kaubanduspartnerid. Nende riikide juhilubade tunnustamine muudab Eesti veelgi atraktiivsemaks kaubanduspartneriks, võimaldades Hiinast ja Mehhikost pärit isikutel Eestis vabalt ringi liikuda,» leidsid muudatusettepaneku autorid.

Kuigi Indoneesia ei ole nende sõnul kõige suurema väliskaubanduse mahuga väliskaubanduspartner, siis tegemist maailmas rahvaarvult neljanda riigiga ning väga suure välisturistide potentsiaaliga riigiga.

Majanduskomisjonis Laaneti ettepanek aga toetust ei leidnud ning nii otsustas eile ka riigikogu suur saal eelnõu teisel lugemisel.

«Nad ei ole Genfi konventsiooni kohaselt meie haldusalasse kuuluvate riikidega võrreldavad, kuna on ikkagi kahtlusi nende juhilubade osas,» selgitas majanduskomisjoni esindaja Raivo Põldaru riigikogu puldis.

Põldaru viitas Genfi 1949. aasta teeliikluse konventsioonile, millega ühinenud riigid tunnustavad üksteise juhilubasid, kuid millega need kolm riiki pole ühinenud.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles