Tähelepanu, hoiatus: liikvel on Telia nimel tegutsevad andmeõngitsejad

Aivar Pau
, tehnikaportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Kuvatõmmis

Riigi infosüsteemi ameti infoturbe intsidentide käsitlemise osakond CERT-EE hoiatab, et kurjategijad on Teliale kuuluva pilvekeskkonna online.ee nimel asunud inimestele saatmas kirju, millega üritatakse neilt kätte saada sisselogimisandmeid.

«Online_ee Admin nime alt saadetakse halvas eesti keeles kirjutatud e-kirju, mis suunavad õngitsuslehele. Kasutajat teavitatakse, et tema postkasti sulgetakse tingimuste rikkumise ja räpsposti saatmise tõttu ning probleemi lahendamiseks pakutakse võimalust sisse logida,» teatas CERT-EE.

Kirjades olevad lingid suunavad aga veebilehtedele, mis jäljendavad Telia online.ee sisselogimise lehte. Kui sisestada õngitsuslehele oma kasutajanimi ja salasõna, satuvad need kurjategijate kätte, kes saavad nendega tegelikku keskkonda sisse logida.

Õngitsuskirjade sisu võib erineda, kuid cert-ee hinnangul tähelepanelik tuleks olla Telia nimel postkasti jõudnud kirjade suhtes, mille sisu on sarnane järgnevaga:

«Teie e-posti konto on teatatud meile, mida siinon@onlinemeiliaadress Effect alates 14/06/2017, e-posti konto suletakse ja lõpetatakse täielikult, rämpsposti saatmiseks kirju ja rikub meie tingimused ja tingimusel, et selle probleemi lahendamiseks Click SIIN [httpS://siinonweeblypahalink] ja sisselogimiseks üksikasju selle probleemi lahendamiseks kiiresti.

Online.ee Admin»

CERT-EE tuletab meelde, et enne parooli ja kasutajanime sisestamist tuleks veenduda, et tegemist pole libalehega. Kui aadressiribal olev veebiaadress tekitab kahtlusi, ei tohi sinna oma andmeid sisestada. Kahtlasest aadressist tuleks teada anda meiliaadressil cert@cert.ee

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles