Pildid ja video: uut tüüpi auto helisüsteem ei vaja enam kõlareid (1)

Rait Piir
, Reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Autoosade tootja Continental AG on välja töötanud esimese ilma kõlariteta auto helisüsteemi, mis kasutab heli edastamiseks erinevaid sisepindu nagu istmed, lagi ja armatuurlaud. 

Continentali insenerid võtsid C-klassi Mercedeselt kõlarid seest välja ja lisasid hoopis mehhanismid, mis tekitavad erinevates sisepindades vibratsioone, kirjutab Auto Express. Teisisõnu võib öelda, et vibreerivad sisepinnad täidavad kõlari membraani rolli. Nii võib muuta kogu auto sisemuse helisüsteemiks. 

Continental Engineering Services direktori Dimitrios Patsourase sõnul sobivad erinevad sisepinnad erinevate helisageduste tekitamises. «A-piilar sobib näiteks väga hästi kõrge sagedusega helide tekitamiseks. Uksepaneelid sobivad aga keskmise sagedusega helide tekitamiseks, samal ajal kui lage saab kasutada bassi jaoks,» ütles Patsouras.

Autotoosade tootja hinnangul on uut tüüpi helisüsteem traditsioonilistest kõlarisüsteemidest kuni 90 protsenti kergem ja suurendab nii auto kütusesäästlikust. Samuti tarbib see vähem elektrit ja pakub samal ajal kvaliteetsemat ja loomulikumat 3D heli.

Hetkel on Continental ehitanud ainult prototüübi. Valmis ja müüdav süsteem on vähemalt veel hetkel aastate kaugusel. 

Vaata, kuidas helisüsteem täpsemalt töötab siit:  

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles