Prantsusmaa keelab 2040. aastaks sisepõlemismootoriga sõidukid (6)

Rait Piir
, Reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantsuse lipp
Prantsuse lipp Foto: SCANPIX

Prantsusmaa uus keskkonaminister Nicolas Hulot teatas, et aastaks 2040 keelatakse Prantsusmaal ära kõik bensiini ja diisli jõul liikuvad sõidukid. 

Ministri sõnul hakkavad vaesemad majapidamised saama rohelistele sõidukitele üle minekul riikliku toetust, kirjutab Independent. Hiljuti teatas ka Volvo oma plaanist ehitada 2019. aastast edasi ainult elektri- ja hübriidautosid. 

Hulot lubas veel ka seda, et 2022. aastaks lõpetab Prantsusmaa söe kasutamise elektrienergia tootmiseks ja samal ajal investeeritakse 4 miljardit eurot energiasektori efektiivsuse tõstmiseks.

Tegu on osaga viisaastakuplaanist, mille käigus propageeritakse rohelise energia kasutamist ja Pariisi leppest kinni pidamist. «Me tahame näidata, et kliimamuutuse vastu võitlemine muudab Prantsuse inimeste elu paremaks,» ütles Hulot pressikonverentsil. 

Sarnastest plaanidest on teatanud ka Holland ja Norra, kes tahavad vabaneda sisepõlemismootoritest juba 2025. aastaks. Saksamaa ja India on lubanud sama asja 2030. aastaks. 

Sügisel peaks Prantsuse parlamendis minema hääletusele ka eelnõu, mille järgi keelatakse ära uute söe, maagaasi ja nafta allikate kasutamine.

Prantsusmaa on lubanud vähendada ka 2025. aastaks tuumaenergia kasutamist praeguse 75 protsendi pealt riigi koguenergiatoodangust 50 peale. 

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles