Noored kaitsevad küberolümpial drooniliikluse võrke küberrünnakute eest (1)

tehnika.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rain Ottis
Rain Ottis Foto: cybersec.ee

15. juulil peetakse Eesti suurimat kübertehnoloogia võistlust «Küberolümpia 2017», kus 14–25-aastased noored selgitavad välja parima arvutisüsteemide kaitsja.

Võistluse parimad esindavad Eestit oktoobris Hispaanias Malagas rahvusvahelisel küberturvalisuse võistlusel European Cyber Security Challenge, teatas Tallinna Tehnikaülikool.

Eesti küberolümpia toimub IT Kolledžis ning see algab kell 10 ja kestab koos pausidega kokku üle viie tunni. Tulemused tehakse avalikuks küberolümpia veebis 15. juuli hilisõhtul.

«Maailmas üha sagenevad küberkaitset puudutavad väljakutsed teevad tuska nii riikidele, ettevõtetele kui ka tavainimestele, kes peavad rinda pistma kõigega alates lunavarast ja lõpetades sotsiaalse manipulatsiooniga,» leiab TTÜ tarkvarateaduse instituudi dotsent Rain Ottis.

«Selle vastu võitlemiseks ei piisa ainult süsteemide turvalisusest ning seadustest ja reeglitest, vaid on vaja igaühe oskusi, teadmisi ja õiget suhtumist,» lisas Ottis.

Küberolümpial peavad võistlejad kaitsma Suur-Utoopia tsivilisatsiooni Atlantist ja tema transpordisüsteemi küberrünnaku vastu. Ligipääs piirkonnale on keeruline tänu pidevatele tormidele – territooriumile ei ole võimalik läheneda õhust ega merelt. Kohalik transport on sõltuvuses drooniliiklusest.

Droonivõrku on hiljuti tabanud rikked ning kogu Utoopia on halvatud, kui liiklus võrgus katkeb. Tõenäoliselt on toimumas suuremahuline küberrünnak vaenulike välisjõudude poolt. Võistlusülesandeks on võita tagasi kaaperdatud droonid ja saada võrk kontrolli alla.

Võistlustulle asuvad 30 osalejat, võistlevad ka Eestis õppivad kolm välismaalast Jaapanist, Etioopiast ja Gruusiast. Põhivõistlusele pääses poistega rammu katsuma ka üks tütarlaps. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles