TTÜ sai 300 000 eurot küberhügieeni uurimiseks (1)

Aivar Pau
, tehnikaportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Palju pahandust teinud Petya nimelise viiruse poolt arvutiekraanidele kuvatud teade.
Palju pahandust teinud Petya nimelise viiruse poolt arvutiekraanidele kuvatud teade. Foto: Alexander Ryumin/Alexander Ryumin/TASS/Scanpix

Tallinna Tehnikaülikooli töögrupp uurib ettevõtte CyberExer Technologies tellimusel järgneva kolme aasta jooksul 300 000 euro eest eestlaste käitumist internetis.

Kolmandik summast on CybExeri enda raha, 200 000 eurot eraldas projektile sihtasutus Archimedes. Ettevõtte ühe omaniku Andrus Kivisaare sõnul on ettevõtte seniste testide põhjal saadud tagasiside see, mis tingis vajaduse alustada koostööd TTÜ teadlastega.

Selle testi on tänaseks kasutusele võtnud kümned ettevõtted, riigiametid, ülikoolid ja organisatsioonid ning testi tulemused pole just positiivsed. «Pilt inimeste küberhügieenist on halvem, kui me karta oskasime. Üks selge probleem on psühholoogiline – inimesed usuvad, et teistega võib juhtuda, aga nendega mitte kunagi, kui nad avavad oma e-kirjas tundmatu faili või pistavad muretult arvutisse võõra mälupulga,» lausus Andrus Kivisaar.

Tallinna Tehnikaülikoolis loodud küberkriminalistika ja küberjulgeoleku keskus. TTÜ dotsent Rain Ottis märkis, et töö keskendub just teadmistele ja oskustele, mida on inimestel vaja infoajastul ohutumaks toimimiseks.

«Veel enne testi käibele laskmist tajusime, et selle tulemused on väärt materjal teadlastele, et leida nende põhjalt muuhulgas seoseid küberrünnakute üha muutuva mustri ja inimeste käitumise vahel. Aeg, kus küberrünnakute tõrjumiseks piisas vaid viirusetõrje programmist, on paraku möödas,» selgitas Alar Kivisaar.

Äsja käivitunud koostöö tulemusel hakkabki TTÜ teadlase töögrupp järgmise kolme aasta jooksul nii matemaatiliselt kui psühholoogiliselt analüüsima küberhügieeni testi tagasisidet, hindama teaduslikult selle analüüsi algoritme ja värskendama testi pidevalt uute küberohu suundadega, et inimeste küberhügieeni tõhustamine käiks muutustega kaasas.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles