Mobiilitest: kas Huawei kesktelefonid trumpavad tipud jätkuvalt üle? (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Huawei P10 Lite ja P9 Lite 2017 on ettevõtte lipulaevade odavamad mudelid. Odavam ei tähenda aga tänapäeva nutitelefonide maailmas, et tegu on nõrga telefoniga. Vastupidi - tegemist on väga korralike telefonidega ja kui võrrelda veel hindu...

P9 Lite ja P10 Lite on mõlemad heade näitajatega telefonid, mis oma funktsionaalsuse ja tehniliste omaduste poolest ei jää paljuga alla nimetatud telefonide suurtest vendadest.

Kasutusperioodi vältel oli keeruline leida suuremaid erinevusi mõlema testtelefoni vahel. Mis jäi aga silma, oli ekraan. P10 ekraani värvid on erksamad ja kui kõrvale asetada P9 siis paistsid odavama telefoni värvid ekraanil natuke tuhmimad. Telefone eraldi kasutades seda ei taju, kuid võrreldes fotosid, oli sellest kohe aru saada.

Igapäevaste toimingutega said mõlemad telefonid suurepäraselt hakkama ja kordagi ei tekkinud olukorda, kus Facebooki uudisvoog oleks aeglaselt end kuvanud või kaadrisagedus mängudes oleks madalaks jäänud. Mõlemal telefonil on 3GB muutmälu ja tavakasutajale sellest igapäevasteks toiminguteks nagu veebis surfamine, e-kirja lugemine ja mõne mängu mängimine, täiesti piisab.

P9 lite telefoni puhul võib mingi hetk saada saatuslikuks 16GB suurune sisemälu, mis üsna pea ajahambale jalgu võib jääda. Õnneks on aga võimalus mõlema telefoni puhul sisemälu laiendada mälukaardi abil. Minu üllatuseks annab telefon sulle isegi märku, kui peaksid kasutama vanemat mälukaarti, mille kiirused uute kaartidega võrreldes madalaks on jäänud.

Telefonides on töös Android 7.0 operatsioonisüsteem ja Huawei enda Emotion 5.0 kasutajaliides, millega õnneks ei tule kaasa hunnikus bloatware’i ehk ebavajalikke programme. Positiivse märgina on EMUI 5.0 sisse ehitatud Avasti viirusetõrje, mis idee järgi peaks tegema veebis surfamise ja äppide kasutamise turvalisemaks.

Mõõduka kasutamise korral pidasid mõlemad nutitelefonid õhtuni vastu, kuid natuke agaram nutisõber peaks laadijat endaga kaasas kandma või investeerima akupanka. Mõlemal telefonil on 3000 mAh suurune aku, kuid ainult P10 Lite toetab kiirlaadimist.

Kaamerad tegid antud hinnaklassis olevate telefonide kohta häid pilte, kuid tippmudelite kvaliteeti nagu iPhone 7, Samsung S8 ja LG G6 pakuvad, ei maksa oodata. Mõlemal telefonil on 12 MP kaamera, mis on küll võimsamast P10 mudelist 8 megapiksli võrra vähem ja P9 mudeliga võrdselt, kuid piltide tegemise puhul pole megapikslid nii määravaks kui on objektiiv ja tarkvara.

Samuti oleks teretulnud sisseehitatud kaamera stabilisaator. Videote poolest salvestab P9 Lite 1080p resolutsioonis 30 kaadrit sekundis, kuid P10 Lite 60 kaadrit sekundis. Selfifännide rõõmuks teeb 8-megapiksline esikaamera väga häid pilte ja eriti mugavaks teeb pildistamise näpujäljelugeja funktsioneerimine pildistamisnupuna.

Kusjuures näpujäljelugeja on mõlemal telefonil positsioneeritud väga mugavalt taha kaanele ja avab hetkega telefoni lukust lahti.

P10 väiksema vennaga tulevad kaasa iPhone’ile sarnased juhtmega earpod -klapid ja P9 Lite’ga tavalised nööpkõrvaklapid, mis muusika kvaliteedi edastamise poolest kiita ei saa, kuid tasub jällegi meeles pidada, et telefoni hind ei eelda kõrgetasemeliste klappide kaasamist komplekti.

P9 Lite vs P9 Lite 2017

Kui nüüd küsida, et mis on P9 Lite 2017 puhul paremaks läinud võrreldes möödunud aasta mudeliga, siis aus vastus on, et mitte just liiga palju. Ekraani suurus sama 5,2 tolli, resolutsioongi sama. Salvestusmälu ikka nadi 16 GB (tõsi, kasutaja käsutuses on nüüd 8 GB asemel ), sama lugu RAMiga - selle näitaja ikka 3 GB. Protsessor on saanud väikese versiooniuuenduse, samal kaameral megapikslite arv isegi langenud (13->12).

P10 Lite on vähemalt RAMi osas 1 GB jagu P9-st ees ja tal on selle näitajaks 4 GB, ka salvestusmälu on kasvanud P10 Litel 32 GB peale, mis on juba mõistlik näitaja.

Mis puutub aga P10 Lite peamistesse erinevustesse põhimudeli P10 endaga, siis silmatorkavaim erinevus on esmapilgul just see, et põhikaameral pole Leica brändinguga (justnimelt brändinguga, Huawei pole siiani öelnud, kes neid tegelikult toodab) objektiive kaks vaid üks. Ka megapiksleid on Lite'il kaheksa võrra vähem (20->12). Puudu on ka füüsiline kodunupp ja uusim USB-C laadiaotsik (see, mille puhul pole vahet, mis pidi sisse pistad) on asendunud vana hea micro-USB-ga.

Salvestusmälu on P10 põhiversioonil 64GB, seega poole võrra enam Lite'ist. Lisaks kõigele eeltoodule (mite tegelikult ei olegi ju palju) tekitab sõna Lite kahe P10 versiooni vahel 280-eurose hinnavahe, P10 Lite hind jääb 299 euro kanti.

Kokkuvõttes võib tõdeda, et Huawei Lite-versioonid on jätkuvalt igati korralikud telefonid ja kindlasti ootab neid jätkuvalt ees suurem müügiedu kui selle Hiina tootja tipptelefone. Erinevused odava ja kalli vahel ei ole lihtsalt liiga silmatorkavad ja olulised.

Kokkuvõttes on ju tarbija jaoks oluline hinna ja kvaliteedi suhe.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles