Nüüd see juhtus: eestlasi sündis vähem kui e-residente (1)

Aivar Pau
, tehnikaportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaspar Korjus Latitude59'l
Kaspar Korjus Latitude59'l Foto: Kuvatõmmis

Augusti esimene nädal tõi oodatud ja kardetud märgilise tähtsusega jooneületuse: Eestis sündis esimest korda vähem inimesi kui laekus sooviavaldusi e-residentidelt.

Nimelt Eestis sünnib keskmiselt 270 last nädalast ja augustis oli e-residentide taotluste arv 322. Seega on saanud esimest korda reaalsuseks projekti algatajate üks unistustest: Eesti kasvab oma piiridest suuremaks.

«Sellest on suur rõõm, et e-residentide taotluste arv kasvab ja et järjest enam inimesi üle maailma näeb e-residentsuses võimalust ettevõtlusega tegelemiseks,» ütles e-residentsuse programmi juht Kaspar Korjus sündmust kommenteerides Postimehele.

Suure tõenäosusega on taotluste arvu hüppe taga hiljuti alanud koostöö Soome makseteenuse pakkujaga Holvi, kes võimaldab e-residentidel avada interneti teel arvelduskonto oma Eestis registreeritud ettevõttele, ja koostöö lansseerimist toetanud teavitustegevused e-residentsuse sihtturgudel.

«Nüüd töötame selle nimel, et suurenenud taotluste lainele järgneks ka proportsionaalne hüpe loodavate ettevõtete arvus, mis on täiendav tulu Eesti eelarvesse,» lisas Korjus.

Rahvastikuregistri andmetel on e-residente hetkel 20 125.

Maksu- ja tolliameti andmeil on e-residendid tänaseks asutanud Eestis 2104 äriühingut. Kui vaadata ka varem loodud äriühingud, siis selliseid ettevõtteid, kus juhatuse liikmeks on 100-protsendiliselt e-residendid, on 2893. Käibemaksukohustuslaseks on ennast registreerinud 779 uut ettevõtet.

Positiivne on seis tööjõumaksudega, neid on perioodil jaanuar 2015 kuni juuli 2017 on väljamaksete pealt tasutud 3,9 miljonit eurot. Seda siis 468 e-residendi väljamaksete pealt.

Käibemaksu miinus – riigi poolt tagasi makstud summa ületab ettevõtete tasutud käibemaksusummasid – on  aga 1,1 miljonit eurot. See on kogu tagastatud ja tasutud maksude bilanss alates aastast 2015.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles