Kantsler Priske: vastutan SKAIS2 ebaõnnestumise eest (27)

Aivar Pau
, tehnikaportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marika Priske ja Egon Veermäe (SKA juht)
Marika Priske ja Egon Veermäe (SKA juht) Foto: Sander Ilvest / Postimees

Sotsiaalministeeriumi kantsleri Marika Priske sõnul on ta üks peamisi vastutajaid sotsiaalkindlustusameti infosüsteemi (SKAIS) uuendamise projekti ebaõnnestumise eest, kuigi ei «hüpanud ree» peale kohe alguses.

Postimees kirjutas täna, et nn SKAIS2 projekt on neelanud kogu ettenähtud raha, kuid kasutusse on võetud vaid neljandik plaanitust. Sotsiaalministeerium on otsustanud lepingu olemasoleva arenduspartneri Tietoga lõpetada, nõuda talt trahvina välja enam kui 800 000 eurot ja kuulutada välja uus hange, mille mahuks on 10 miljonit eurot ja neli aastat.

Marika Priske ütles täna ERR-ile, et tema hinnangul ei saa ebaõnnestumises süüdistada poliitikuid, eriti kuna sotsiaalministrid on viimastel aastatel niivõrd tihti vahetunud.  Kantsleri arvates on tarvis tulevikuks kokkulepet, mis on poliitiline ja mis ametkondlik vastutus – tema sõnul on poliitikud tihtipeale hädas vastutuse delegeerimisega ametnikele.

«Hea oleks, kui sellised otsused jääksidki ametnike vastutada. Oleks vähem hüsteeriat, kui midagi ebaõnnestub, vähem poliitilist retoorikat ja saaks rohkem rääkida asjast,» arvas Priske

Priske tunnistas, et ministeerium on kolme aasta jooksul jooksnud kogu aeg ajaga võidu ja loonud meeskonda, mis tagantjärele tarkusena oli liiga nõrk.

Varem ka majandusministeeriumi kantsleri ametit pidanud Priske sõnul valitseb ministeeriumides üleüldine puudus IT-pädevusest ning seda on raske kasvatada: «Et leida neid tõelisi tegijaid IT-turult sellelt palgatasemelt, tuua nad riigi juurde tööle, pakkuda neile huvitavat tööd - me ju näeme oma partneri Tieto pealt, kui raske on neil komplekteerida meeskonda, ega siis riigi jaoks pole see lihtsam.»

Kommentaarid (27)
Copy
Tagasi üles