Purustame müüdi: kas rändluse puhul kulutab mobiil rohkem akut?

Aivar Pau
, tehnikaportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaardirakendusi praegu kasutada ei saa.
Kaardirakendusi praegu kasutada ei saa. Foto: Marko Saarm / Sakala

Paljude reisijad arvavad millegipärast, et välismaal reisides ei kulu neil mitte ainult rohkem raha mobiilsele internetile, söögile ja jookidele, vaid kiiremini saab tühjaks ka telefoni aku.

Kas rändlus võib tõesti rohkem mobiili akut kulutada või on põhjuseks pigem asjaolu, et telefoni lihtsalt kasutatakse rohkem – olgu selleks siis kaardirakendused või niisama surfamine? Uurisime vastust Telia Eesti tehnilise teeninduse juhil Tanel Peebult.

«Suurt erinevust ei tohiks aku kasutuses rändluses ja koduriigis olla, eeldusel, et ka välisriigis on suhteliselt hea levi ning telefon ei pea vaeva nägema selle nimel, et mobiilsidesignaali kinni püüda, tõdes Tanel Peep.

Kindlasti lisab kuigipalju – aga äärmiselt vähe – energiatarvet juurde see, et kui koduriigis kasutatakse vaid koduvõrku ja püsitakse selle küljes, siis välisriigis võib olenevalt signaali tugevusest telefon olla kord ühe roaming'u-partneri võrgus ja kord teises ning pendeldada nende vahel, mis samuti energiat kulutab.

«Samas, kui sattuda kuhugi koduriigi keldrisse, kus on võrdlemisi nõrk signaal, siis kulutab seade samamoodi tavapärasest rohkem energiat signaali püüdmiseks ja omalt poolt võrguga ühenduses olemise nimel pingutamiseks,» arvas Peep.

Mingi erinevus võib sisse tulla ka sellest, millist äppi ja milliseid seadme funktsioone ühes või teises kohas kasutatakse. Näiteks on mõni kasutaja tähele pannud, et Google Maps võib teatud olukorras tavapärasest enam akut kulutada. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles