Kas sündimas on Eesti uus rahvuslik valuuta – estcoin? (2)

Aivar Pau
, tehnikaportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
e-Residentsus
e-Residentsus Foto: «Reporter» / Kanal 2

Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse (EAS) juures tegutsev e-residentsuse meeskond tuli välja ideega, et Eesti võiks asuda esimese riigina maailma pakkuma rahvuslikku krüptovaluutat ning nimeks võiks sellel olla estcoin.

Idee kohaselt võkiks estcoine hallata ja esmase krüptomüntide pakkumise (Initial Coin Offering – ICO) läbi viia Eesti riik, kuid kasutada saaks seda igaüks, kes on liitunud e-residentsuse programmiga, kirjutab EASi e-residentsuse programmi juht Kaspar Korjus portaalis Medium.

Korjuse sõnul on e-residentide seas kasvav huvi krüptovaluutade ja teiste blockchaini-põhiste tehnoloogiate vastu ning mitmed riigid maailmas on alustaud krüptovaluutadega eksperimenteerima, kuid põrganud rahapesu tõkestamise probleemi otsa.

«Õnneks on kasutavad Eesti kodanikud ja e-residendid turvalisi digitaalseid identiteete ning see on ideaalne mehhanism krüptovarade turvaliseks kauplemiseks usaldusväärses ja läbipaistvas digitaalses keskkonnas,» ütles Korjus.

Eelmainitud ICO’d on saanud mitmetele ettevõtetele vahendiks rahastuse kogumiseks ning Korjus leiab, et sama hästi võiks müntide esmase väljastamise korraldada ka Eesti riik.

«Seepärast pakume välja estconid, mis võiksid võimaldada igaühel investeerida Eesti riiki,» sõnas Korjus. «On mitu võimalust, kuidas seda initsiatiivi struktueerida, kuid on oluline, et estcoini investeerijad teeniksid vaid siis, kui kogu Eesti teenib.»

EAS-i on selle idee käivitamise juures nõustanud Ethereumi nõustaja Vitalik Buterin, kes leiab, et estcoin võiks tõesti saada investorite võimaluseks toetada Eesti arengut.

«E-residentsuse ökosüsteemi all korraldatud ICO looks tugeva stimuleeriva lähenemise e-residentide ja fondi vahel ning tekitaks majandusliku aspekti kõrval e-residentides rohkem kogukonnatunnetust, kuna tekiks rohkem võimalusi millegi koos tegemiseks,» ütles Buterin.

Estcoinidest võiks tema hinnangul saada ka maksevahendiks tehingutes ja miks mitte ka käibevahendiks nii Eestis kui kogu maailmas. Ta tõi hea näitena Norra riikliku pensionifondi, mida peetakse maailma parimaks investoriks.

Eestil on hetkel ligi 20 000 e-residenti 138 riigist.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles