Telia: jah, äike võib koduruuteri hävitada ka meie internetikaabli kaudu (1)

Aivar Pau
, tehnikaportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Äike.
Äike. Foto: Vida Press / Scanpix

Telekomiettevõte Telia tunnistab, et klientide koduseadmed võivad kahjustada saada ka vasest internetikaabli kaudu, kui piksenool on tabanud ettevõtte vahejaama.

«Kui vastata üldiselt küsimusele, et kas kliendi seadmed võivad saada DSL-kaabli kaudu ülepingekahjustuse, siis vastus on jah,» ütles Postimehele Telia Eesti tehnilise toe osakonna juht Reimo Känd.

Täpsemat ekspertiisi tegemata on tema sõnul küll raske öelda, millest seadmekahjustus konkreetsel juhul tekib, kuna põhjuseks võib olla ka vooluvõrgust tekkiv ülepinge.

Tallinnas on näiteks Nõmme ja Rahumäe elanikud asunud internetifoorumites viimastel päevadel jagama infot, kuidas paljudel neist on äikese tõttu ruuter rivist välja läinud ka juhul, kui see on vooluvõrgust lahutatud.

Reimo Känd selgitas, et tõepoolest on ka Nõmme piirkond olnud mõjutatud äikesest tingitud ülepingest, kus teadaolevalt sai sealses piirkonnas kannatada üks vahejaama kaart, mis vahetati võrgurikke käigus juba eile õhtul välja.

«Kui paljud kliendid selle kaardi taga reaalselt seadmete vaates pihta said, on hetkel keeruline öelda,» märkis ta. Jaotuskoha kliente vaadates oli täna ühenduse katkemine tuvastatav vaid ühel.

Kuna läbijooksud ja pordid olid eelmainitud kaardi taga korras ning on ka praegu toimivad, siis tundub Teliale hetkel, et piirkonnas siiski suurema mõjuga ülepinget edasi ei kandunud. Tavaliselt kaasneb suure ülepingega ka pordi ja/või läbijooksu kahjustus.

«Sarnaste olukordade vältimiseks on oluline eemaldada seinakontaktist kõik juhtmed. Vaid see lubab ligi sajaprotsendiliselt seadmekahjustust vältida,» lisas Känd.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles