Islandi taevas lendavad hamburgerid ja õlu

Taavi Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pakidroon.
Pakidroon. Foto: BORIS HORVAT/AFP

Isesõitvate mehitamata õhusõidukitega, ehk droonidega, tegelev Israeli ettevõte alustas äritegevusega Reykjavikis, Islandi pealinnas. Ettevõtte eesmärgiks on pakkuda maailma esimest pakidroonide teenust.

Tel Avivis asuva ettevõtte Flytrex droonid lendavad hetkel Islandil umbes 2,5 kilomeetrit üle suure lahe, mis eraldab kahte linnaosa. Droonid viivad tellitud kauba ettenähtud maandumisplatsile ja seejärel viiakse kaup edasi jala, rolleriga või autoga. Ettevõte loodab aga saada loa, mis lubaks viia pakke otse klientide aeda, kirjutab Bloomberg. Kokku on üks droon võimeline lendama kuni 10 kilomeetrit.

«Kaupade transport droonidega on alles hoogu kogumas ja Island on selle lennurajaks,» ütles ettevõtte juht Yariv Bash intervjuus Bloombergile.

Droonide kasutamisega säästaks AHA kullerfirma ligemale 60 protsenti praegustest transpordikuludest Reykjaviki lahe piirkonnas, kus teenindatakse umbes 8000 klienti. Hetkel toimetavad droonid kohale kuni kümme pakki päevas ja nädala lõpuks on see arv suurenenud juba kahekümneni. The Verge vahendab, et iga droon on võimeline kandma kuni kolme kiloseid pakke. Seda pole palju, kuid sellest piisab, et ettevõte saaks toimetada kohale näiteks sushit, hamburgereid või isegi õlut, olenevalt kliendi soovist.

Flytrex kutsub seda maailma esimeseks täisautomaatseks kullerdroonide süsteemiks, kuid see väide ei ole täiesti tõene. Pilootideta õhusõidukite pakiteenuse arendamisega tegeleb ka hiigelettevõte Amazon, kes Inglismaal detsembris viis kohale esimese paki. Hinnanguliselt võib tulevikus droonide pakiäri turuväärtus kerkida kuni 120 miljardi dollarini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles