WikiLeaksi värske paljastus: CIA nuhkis salavidina abil ka FBI ja NSA järel (2)

Aivar Pau
, tehnikaportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
CIA.
CIA. Foto: SAUL LOEB/AFP

Aastaid salajasi dokumente avalikustanud portaali WikiLeaks uus paljastus näitab, et USA luure keskagentuur CIA nuhkis välismaiste kõrgete tegelaste kõrval spetsiaalse salatarkvara abil ka oma kodumaiste partnerite FBI, NSA ja siseturvalisuse agentuuri DHS tegemistes.

Portaali andmeil kandis töövahend nime «ExpressLane», mis peitis ennast võltsitud tarkvaravärskenduse taha ning asus seejärel koguma kõikjal maailmas tegutsevatelt agentuuridelt, mis kasutavad CIA loodud biomeetriliste andmete kogumise süsteemi.

FBI ja NSA peavad niikuinii andmeid CIAga jagama, kuid ju siis soovis luureasutus olla kindel, et tema eest midagi ei varjata.

Mis puutub uuemaid partnereid, siis oli CIA-l lekitatud dokumentide kohaselt tavaks «ExpressLane'i» nende süsteemidesse lausa eelinstallida. Varasemate partnerite puhul külastas CIA agent isiklikult nende kontoreid ettekäändel installeerida tarkvarauuendust.

«ExpressLane» ise on kahjutu .exe fail Windowsi System 32 kaustas, kuid tegelikult kogub see CIA jaoks vajalikke faile, kompressib ja krüpteerib need ning laadib üles soovitud kohta. See paigaldab süsteemi ka «kill date», mis häirib teatud aja möödumisel süsteemi toimimist ja annab partnerile korralduse kutsuda uuesti asja uurima CIA agent.

Küberoperatsiooni taga on CIA tehnilise teenistuse büroo OTS, kes on loonud kogu maailma julgeolekuteenistustele kasutamiseks biomeetriliste andmete kogumise süsteemi. Selle põhikomponendid on loonud USA ettevõte Cross Match, mis aitas muu hulgas oma tehnoloogiaga tuvastada 2011. aasta Pakistani tabamisoperatsioonis Osama bin Ladeni isiku.

WikiLeaksi täna paljastatud dokumendid on leitavad siit.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles