8 võimalust, kuidas kodust WiFi-võrku kiiremaks teha (1)

Erki Oras
, Digitarga kaasautor
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: shutterstock.com

Aeglane WiFi on sama närvesööv nagu tilkuv kraan. Või hullemgi veel. Korralik kodune või töine Wi-Fi on kaasaegne inimõigus ning peaks olema kõigile kättesaadav. Digitark inimene aga ei pea kannatama hambad ristis aeglase võrgu türanniat, vaid võib ette võtta erinevaid samme koduse võrgukiiruse tõstmiseks. Vaatame allpool mõnda neist lähemalt, kirjutab Erki Oras tehnoloogiaportaalist Digitark.

KASUTA VIIMAST WIFI-TEHNOLOOGIAT

Üks põhilisi vahendeid võrgukiiruse hoidmiseks on kasutada tehnika viimast sõna ja viimaseid võrgustandardeid. Siin on oluline meeles pidada, et A, B, G ja N standardid on vanemad võrgustandardid ning moodsad seadmed ja ruuterid kasutavad AC  võrguvaba standardit. AC-standard muudab näiteks video voogesituse märksa sujuvamaks kui selle eellane N-standard. 2019.aastal peaks AC asemel tulema AX, kuid senini hoolitseme selle eest, et meie kodused ja mobiilseadmed oleksid varustatud AC-standardiga.

LEIA RUUTERILE OPTIMAALNE ASUKOHT

Tihtipeale ei näe ruuterid välja just kõige moekamad, kuid see pole veel õigustus neid kuhugi nurgataha või kappi peita. Ruuter armastab tühja ruumi enda ümber, ainult nii pakub ta parimat ühendust. Kõige parem on ruuter kinnitada tühjale seinale, mitte ümbritseda seda mööbliga. Juhul, kui ruuteril on mitu antenni, siis on õige keerata need teineteisega ristiasendisse. Nutikas on enne ruuteri lõplikku seinale fikseerimist proovida erinevaid asukohti. Oluline pole mitte see, et ruuter asuks maja keskel, vaid keset WiFi kasutamise tsooni. See võib küll tähendada pisut suuremaid kulutusi võrgukaablile, kuid see on vaid ühekordne väljaminek ning hiljem kõik võrgukasutajad (sh ka sina ise) tänavad sind südamest.

VALI ÕIGE WIFI KANAL (EDASIJÕUDNUTELE)

Kortermajas võib meie WiFi võrgusageduse sekkuda naabrite omaga, mis põhjustab võrgukiiruse kadu. Ruuterid võivad nagu raadiodki tegutseda erinevatel kanalitel/lainepikkustel ning mida rohkem on kasutajaid ühel kanalil, seda aeglasemaks see muutub. Võrgukanalite leidmiseks on olemas tööriistad nagu Network Analyzer Lite (iOS) või WiFi Analyzer (Android). Oma WiFi kanal tuleb valida teiste (nt naabrite) omadest võimalikult kaugele.

Loe edasi Digitargast.

Digitark.ee/SAADE räägib tehnoloogiast ja inimestest selle taga – vaata ja mõtle kaasa!

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles