Välismeedia nimetab Eesti ID-kaardi juhtumit piinlikuks (3)

Rait Piir
, Reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ID kaardi teoreetilise turvariski teemaline pressikonverents.
ID kaardi teoreetilise turvariski teemaline pressikonverents. Foto: Sander Ilvest

Eesti ID-kaardiga eile ilmsiks tulnud probleemid on leidnud tänaseks kajastust ka välismeedias, kus nimetatakse intsidenti piinlikus. 

Teema on üles korjanud Financial Times, kes kirjutab, et eestlaste palju kiidetud ja ülemaailmset tunnustust leidnud ID-kaart sai vahetult enne Eestis korraldatavaid EL-i küberkaitse õppusi piinliku tagasilöögi osaliseks, kui «rahvusvahelised teadlased» leidsid väidetava turvariski, mis puudutab 750 000 ID-kaarti ja lubab häkkeritel varastada kaardi omaniku identiteedi. 

Väljaanne märgib ära, et eestlased kasutavad ID-kaarti väga paljude e-teenuste kasutamiseks, alustades dokumentide allkirjastamisest ja lõpetades meditsiiniliste andmete kontrollimisega. Eesti väitel, kirjutab väljaanne, pole ühtegi turvariski kuritarvitamist toimunud.  

«Eesti digiühiskond kasutab kõige uuemaid ja innovatiivsemaid tehnoloogiaid, mis pakuvad mitmesuguseid hüvesid ja mugavusi, aga ka riske,» ütles Riigi Infosüsteemide Ameti (RIA) juht Taimar Peterkop Financial Timesile. Samuti kirjutatakse artiklis, et risk puudutab pärast 2014. aasta oktoobris välja antud kaarte ja vea likvideerimiseks võib kuluda mitu kuud. Kas valmistel lubatakse elektrooniliselt hääletada, pole hetkel veel teada. 

ID-kaardi apsakast kirjutab ka Briti tehnoloogiauudiste lehekülg The Register, kes on leidnud oma pealkirja jaoks eestikeelse vandesõna «Kurat võtku!» Samuti suhtlesid nad Eesti e-residentsuse juhi Kaspar Korjusega, kelle hinnangul on oht vaid teoreetiline. «Eesti võimud on võtnud juba kasutusele vastavad meetmed, et muuta risk minimaalseks ja probleemile otsitakse juba lahendust,» ütles Korjus e-kirja teel.  

The Registeri andmetel pole tegu esimese Eesti ID-kaarti puudutava probleemiga. «Alles eelmisel aastal tuli seoses ühe Google Chrome'i brauseri probeemiga uuesti välja anda terve hulk uusi sertifikaate,» ütles turvakonsultant Gareth Niblett. «Sellega ei tekkinud toona probleemi ja ma usun, et nad saavad hakkama ka seekord.»

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles