USA-d tabas riigi ajaloo suurim küberrünnak (5)

Rait Piir
, Reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
MasterCard ja VISA krediitkaart. Foto on illustreeriv.
MasterCard ja VISA krediitkaart. Foto on illustreeriv. Foto: BOBBY YIP/REUTERS

USA üks suurimaid krediidiinfo firmasid Equifax langes küberrünnaku ohvriks, mille käigus võisid kurjategijad saada kuni 143 miljoni inimese sotsiaalkindlustuse numbrid, juhilubade numbrid ja elukoha aadressid. 

Küberkaitse spetsialistid usuvad, et tegu on USA ajaloo kõige suurima küberrünnakuga, mille kahju võib olla peaaegu mõõtmatu, kirjutab Blomberg. «Kahjude ulatus on lihtsalt massiivne,» ütles küberkaitse firma Iboss tegevjuht Paul Martini. «See varjutab kõik ülejäänud senised intsidendid. Mitte kunagi pole veel nii paljudele inimestele äärmiselt tundlike andmeid korraga kätte saadud.»

Equifaxi teatel kasutasid küberkurjategijad andmetele ligi pääsemiseks ettevõtte veebilehel peituvat turvaauku. Krediidiinfo firma avalikustas intsidendi alles nüüd, kuid andmeid varastati tegelikult maikuu keskpaigast kuni juuli lõpuni. «See on suur asi,» ütles turvafirma Spohn juhtiv konsultant Tim Crosby. «Nii olulisi andmeid haldavast firmast võiks eeldada, et nad hoiavad sellise info oma veebiserveritest eemale, mitte ei taga neile otsest ligipääsu,» pahandas Crosby. 

FBI ütles pressiteates, et nad on intsidendist teadlikud ja «tegelevad juhtumi uurimisega.»

Hiiglaslikud krediidiinfo firmad nagu Equifax, TransUnion ja Briti Experian on üritanud veenda maailma avalikkust juba aastaid, et nad on usaldusväärsed isiklike andmete haldajad, kelle kätte võib usaldada miljonite inimeste tundliku infot. Demokraadist USA senaatori Mark Warneri sõnul tuleks aga kodanike andmeturvalisus nüüd tõsiselt üle vaadata.

«Ma ei liialda kui ma ütlen, et selline finantsandmete leke kujutab endast tõsist ohtu ameeriklaste majanduslikule julgeolekule,» ütles Warner pressiteates. 

Varastatud sotsiaalkindlustuse numbritega saavad kurjategijad viia läbi identiteedivargusi. Võltsitud meiliaadressiga tellitakse omale uus krediitkaart ja tehakse see tühjaks. Kahjude eest maksmine jääb pangale.  

«See rünnak tabas meid otse südamesse. Ma vabandan sügavalt meie klientide ja äriklientide ees,» ütles Equifaxi juht Richard Smith.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles