Miljon eestlast ei kasutanud augustis kordagi ID-kaarti (3)

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ID-kaart.
ID-kaart. Foto: Erik Prozes

Eestis on kõigile residentidele loodud digitaalne identiteet, et nad saaksid end tuvastada riigi infosüsteemidele, pankadele ja teistele e-teenuse osutajatele, ent viimastel andmetel kasutab seda võimalust vaid tühine osa inimestest.

Eesti elanikele on ID-kaardi omamine teatavasti kohustuslik – ID-kaarti saab kasutada isikut tõendava dokumendina nii reaal- kui kübermaailmas, lisaks anda digiallkirju nii ID-kaardi, mobiilID kui digiID abil, tuvastada ennast pangaveebidele ja riigiportaalile.

Statistika näitab, et Eestis on praegu aktiivseid ID-kaarte kasutusel 1,295 miljonit, elanikke on meil 1,316 miljonit. Seega puudub ID-kaart mingil põhjusel täielikult ligi 21 000 inimesel.  

Päris hull on seis aga ID-kaardi digitaalsete võimaluste kasutamisega. Riigi Infosüsteemi Ameti statistikast selgub, et augustis tegi seda vaid 382 555 inimest ehk 29 protsenti Eesti elanikest.

Samas on august muidugi ka puhkuste kuu. Varasem aastane statistika näitab, et ID-kaardi e-kasutajate hulk ulatub 47 protsendi kanti.

Kehtiv mobiil-ID on 134 000 eestlasel – see on aga kasutajatele tasuline teenus ja kasutatav vaid SIM-kaardiga mobiiltelefonides. Septembris – ID-kaardi kriisikuul – on lisandunud 2000 mobiil-ID kasutajat.

Maksuameti kinnitusel sisenes mullu pea 75 protsenti deklareerijatest e-maksuametisse pangalingi kaudu ning eeldatavalt suur osa nendest on omakorda panka sisenenud koodikaardiga.

Ülemöödunud nädalal selgus, et pärast 2014. aasta 16. oktoobrit välja antud 750 000 ID-kaardil on turvaviga.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles