Ratas: ma tean, enamik Eesti inimestest tahab hääletada paberil (39)

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peaminister Jüri Ratas, ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Urve Palo, RIA peadirektor Taimar Peterkop ning politsei- ja piirivalveameti Elmar Vaher pressikonverentsil.
Peaminister Jüri Ratas, ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Urve Palo, RIA peadirektor Taimar Peterkop ning politsei- ja piirivalveameti Elmar Vaher pressikonverentsil. Foto: Sander Ilvest

Peaminister Jüri Ratase hinnangul tahavad eestlased eesseisvatel valimistel suures osas hääletada paberil jaoskonnas.

«Ma tean seda, et väga paljud Eesti inimesed soovivad hääletada e-teel, aga veel rohkem soovivad inimesed minna valimispäeval või eelvalimistel valimisjaoskonda ja seda teha traditsioonilisel teel, anda oma toetus paberhääletuse teel,» ütles Ratas  täna riigikogus ID-kaardi turvaprobleemi ja e-valimiste teemalistele küsimustele vastates.

Ratas kinnistas muu hulgas ka seda, et Riigi Infosüsteemi Amet ei teinud riigi valimiskomisjonile ettepanekut valimiste ärajätmise kohta seoses ilmsiks tulnud turvariskidega. «See, et on olnud erinevad kaalumised, see vastab tõele,» märkis ta.

Peaminister lisas, et ID-kaarte ja ka e-residentsuse kaarte antakse jätkuvalt välja.

Tšehhi ülikooli teadlased on avastanud turvaprobleemi Eesti ID-kaardi kiibi raudvara ja sellega otseselt suhtleva baastarkvara vahel. Teadustöö avaldatakse oktoobri lõpus. Eesti asus kiirelt leidma lahendust, et riski välistada ning lahendus on leitud ja seda realiseerima asutud.

Suhtekorraldajad panid kogu juhtumi möödunud nädalal suure poliitilise kella külge, mistõttu sattus Eesti ka välismeedia negatiivse tähelepanu alla.

Kommentaarid (39)
Copy
Tagasi üles