Vikipeedia: andmete autoriõigused hävitavad meid (2)

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raul Veede
Raul Veede Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Isetekkelise veebileksikoni Vikipeedia Eesti aktivistid leiavad, et keskkonna tegevus peatuks, kui internetis kehtestataks autoriõigused andmetele. 

«Andmekaeve piirangud ja andmete autoriõiguse kehtestamine oleksid valuliste tagajärgedega mitte üksnes meie teadusele. Avalikult kättesaadavate andmete vabakasutusel põhinevad paljude idufirmade algatused, räigete piirangute korral aga aeglustub kogu IT-sektori areng, mille taustal Eesti poliitikud välismaal poseerida armastavad,» leiavad Eesti Vikipeedia aktivistid Eva Lepik ja Raul Veede Wikimedia Eesti ajaveebis.

Nende sõnul kasutab Vikipeedia ulatuslikult teksti- ja andmekaevet nii käsitsi kui üha enam ka automatiseeritult, eriti Wikidatasse suurte andmemahtude toomisel ja regulaarsel uuendamisel. «Andmete autoriõigus aga peataks niisuguse tegevuse täielikult,» leiavad vikipedistid.

Euroopa Liidus on käivitatud andmekaitsereform, valmiva direktiivi artikkel 13 seejuures räägib internetikeskkondade kohustusest asuda sisu tehnoloogiliselt kontrollima enne selle avaldamist, sealjuures ka nende autoriõigusi.

Kõige teravamad kriitikud selle punkti osas on Piraadipartei ja eestlastest europarlamendi liige Kaja Kallas. Reformi eestvedajaks on aga digivolinik Andrus Ansip.

Teemaga tuleb õigusloome tasandil ja kompromisside leidmisel tegeleda ka eesistuval Eestil. Selle mõjutamiseks asuti eelmisel nädalal toimetusi massiliselt ja anonüümselt pommitama piraadipartei süüdistustega Eesti kui eesistuja aadressil. Kaja Kallas teatas aga üleeile, et digivolinik Ansip on mitmetes asjassepuutuvates asutustes ja ettevõtetes pettumust valmistanud.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles