Digitaalne lõhe arenenud ja arenevate riikide vahel süveneb

Rait Piir
, Reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lõuna-Aafrika Vabariik
Lõuna-Aafrika Vabariik Foto: Vida Press

ÜRO hiljutise raporti järgi muutub arenenud ja arenevaid riike lahutav digitaalne lõhe üha laiemaks, sest arenenud ühiskondade interneti kiirused muutuvad järjest kiiremaks, jättes arengumaade aeglasemalt arenevad ühendused aina enam endast maha.

Uuringu järgi pole 52 protsendil maailma rahvastikust endiselt ligipääsu internetile, vahendab BBC. Globaalne keskmine interneti kiirus on 7,2 megabitti (mbps) sekundis, kuid see on jaotunud äärmiselt ebaühtlaselt.

Näiteks on Lõuna-Korea keskmiseks kiiruseks 28,6 mbps ja Singapuris on nähtud isegi 184 mbps ühendusi. Raporti järgi kasvab interneti ühenduse kiirus kõige tempokamalt nendes riikides, kus see juba on kiire. Samal ajal pole näiteks Nigeeria keskmine 1,5 mbps kiirus võrreldes eelmise aastaga õieti üldse tõusnud. 

Kõige parem interneti kättesaadavus on regioonide lõikes Euroopas, kus 76 protsenti populatsioonist saab soovi korral internetti kasutada. Samal ajal omavad ainult 21,8 protsenti aafriklastest ligipääsu internetile. 

Kuna tehnoloogia areng ja levik mõjutab ka ühiskonna üleüldist heaolu, siis järeldab raport, et arenenuma digi-infrastruktuuriga riikidel on üha kasvav eelis ka kõigis muudes eluvaldkondades, jättes nii arengumaad ka muudes sotsiaalsetes aspektides rohkem maha. 

Kommunikatsioonitehnoloogiate laialdasem kasutus aitab muuhulgas kaasa näiteks tootlikuma ja jätkusuutlikuma põllumajanduse loomisele ning kodanike tervise ja elukeskkonna paranemisele. «Digitööriistad tagavad parema ligipääsu tervisehoiule ja kasvatavad inimeste haritust,» seisab raportis.

«Arengumaade interneti kiiruse ja kättesaadavuse kasvu pärsib peamiselt puudulik infrastruktuur, üle jõu käiv hind ja vähene tööjõu ekspertiis,» kirjutab raport. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles