7 asja, mille uus iPhone X Androidi seadmetelt kopeeris (3)

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uus iPhone X.
Uus iPhone X. Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/CHINE NOUVELLE/SIPA

Uus iPhone X on kahtlematult Apple’i telefonide varasemate mudelitega võrreldes  suur samm edasi, kuid…

…kui kunagi olid iPhone’id teenäitajateks kogu mobiilimaailmale, siis nüüd on selle «uued» omadused valdavalt sellised, mis Androidi platvormi kasutatavatel seadmetel ammu kasutusel.

  1. Home-nupu kadumine. Kui iPhone kunagi selle ikoonilise nupu kasutusele võttis, järgnes talle peagi kogu mobiilimaailm. Ent aja jooksul on Androidid selle üksteise järel asendanud täisvirtuaalse puutetundliku või ekraanialuse märkamatu nupuga. Seega on võib Apple’i kasutajate jaoks olla tegemist dramaatilise ja šokeeriva uuendusena, kuid muu maailma jaoks on see vana uudis.
  2. Kitsad ääred ja servast-servani ekraan. Kodunupust loobumine võimaldas ka iPhone’i disainijatel võtta puutetundlikuna kasutusele senisest palju suurema osa ekraanist. Paraku on Xiaomi, Samsung ja LG juba aasta eest sellise ekraaniga välja tulnud ja lisanud veel ka 2,5D kumeruse. Ainult jäärapäine Sony hoiab veel üla- ja alaosas ning veidi ka servades suuri kasutuid alasid, põhjendades seda parema jõudluse taotlusega.
  3. Suur ekraan. iPhone X on esimene Apple’i telefon, mille ekraani diagonaal ületab 5,5 tolli. See näitaja on konkurentide poolt muidugi juba aastaid tagasi ületatud. Rekord on nelja aasta taguse 6,4-tollise Sony Xperia Z Ultra käes. Verivärske Samsungi Note 7 ekraani diagonaal on 6,3 tolli, aga see on päris piklik telefon (kuvasuhe juba 18,5:9).
  4. OLED-ekraan. Mobiilimaailmas võib sõnade «OLED» ja «Samsung» vahele tõmmata võrdusmärgi. Need kaks on nagu sukk ja saabas koos käinud. Sügav must toon, erksad värvid, energiakokkuhoid võrreldes LCD-ga – Samsung on OLED (või ka AMOLED) ekraane kasutanud juba neli aastat. Nüüd võib juhtuda, et Apple asub neid ekraane oma telefonile ostma Samsung Display üksuselt endalt.
  5. Juhtmevaba ja kiirlaadimine. Apple kopeerib selles osas taas Samsungi. Ja Nokia/Lumia telefone. Ja LG loodud Nexus 5 telefone. Suurepärane, et iPhone lõpuks selle lahenduse ka enda telefonide puhul kasutusele võtab. Samuti on detailsed kirjeldused reetnud, et iPhone võtab lõpuks kasutusele ka kiirlaadimise, selleks tuleb küll üks juhe juurde osta.
  6. Telefoni lahtilukustamine näo abil. Microsoft võttis selle lahenduse oma Lumia 950 telefoni puhul kasutusele juba enam kui aasta eest. Siis tuli Samsung Note 7 oma iirisetuvastusega ning S8 nii näo- kui iirisetuvastusega. iPhone võib seda kõike teha teistest paremini, kuid kontseptsiooni väljatöötajaks teda kindlasti pidada ei saa.
  7. OIS duubelkaameratel. Samsung Galaxy Note 8 on telefon, millel on optiline pildistabilisaator (OIS) mõlemal põhikaameral. See aitab hoida pildi selgena ka käe värisedes ning pimedaoludes. Loodetavasti võtab selle kasutusele ka duubelkaameraga iPhone X.

iPhone on varemgi olnud juba kasutuses olevatele lahendustele üleilmse vungi andja rolli täitnud, kuid – nagu näitab ka iPhone X – suudab ta ka ise ikka veel uuendusi pakkuda. Näiteks ekraanimärguannete kuvamine vaid juhul, kui telefoni omanik telefoni poole vaatab – kahtlematult oluline lahendus kõigile, kelle midagi lähedal viibijate eest varjata.

Allikas: Cnet

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles