Tele2: avalikku WiFi võrku ei tohi kasutada mitte millekski

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Klaviatuur
Klaviatuur Foto: «Reporter» / Kanal 2

Telekomiettevõtte Tele2 hinnangul ei tohiks kohvikutes, kaubanduskeskustes, lennujaamades ja linnatänavail pakutavaid avalikke WiFi võrke kasutada sisuliselt mitte millekski.

«Avaliku võrgu kasutamine on turvarisk meie andmetele nutitelefonis ja sülearvutis,» ütles ettevõtte raadiovõrgu juht Tanel Sarri.

Tema pakutud loetelu, millest avalikes võrkudes hoiduda tuleks, on aga järgmine:

  • Ära logi sisse oma pangakontole. Turvamata võrgus võivad häkkerid varastada sisselogimiseks vajalikud andmed.
  • Sarnaselt pangaga ei tasu avalikus WiFi-võrgus sisse logida oma meilikontole. Lisaks sinu e-posti aadressile on võimalik kaaperdada ka kanalid, kus sa kasutad sisselogimiseks meiliaadressi, nagu Facebook, Instagram, Google Play jms.
  • Ära jaga oma isiklikke faile ja konfidentsiaalseid dokumente, nagu fotod, lepingud, dokumentide koopiad jne.
  • Väldi turvamata veebilehti. Veebilehtede külastamine tähendab suures mahus andmete vahetust seadmete ja veebiserveri vahel. Häkkerid võivad seda ära kasutada ja kogu vahetatud info endale võtta. Tee kindlaks, kas veebibrauseris on aadressi ees tähekombinatsioon «https». See tähendab, et kogu andmevahetus seadme ja serveri vahel on krüpteeritud.
  • Kui sa kasutad avalikku WiFi-võrku, ära telli kaupu e-poest. Ostmine tundub võrdlemisi ohutu tegevus, kuid ostu sooritamiseks veebis tuleb sisestada isikuandmeid, mis võivad sattuda valedesse kätesse.
  • Ära ühenda avalikus võrgus oma seadet teiste seadmetega. Sellega annad võõrastele ligipääsu enda seadme sisule.

Seega polegi sisuliselt midagi, mida ühes avalikus WiFi võrgus oma mobiili või arvutiga teha tohiks.

Sarri sõnul tasub avalikes kohtades võimalusel kasutada pigem VPN-ühendust ehk virtuaalset privaatvõrku või turvalist mobiilset internetti.

«Virtuaalse privaatvõrgu puhul on kogu andmevahetus krüpteeritud ja seega ka kaitstud,» selgitas Sarri.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles