Leht: Palo lasi ka Digisaare põhja

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juhtmed
Juhtmed Foto: Scanpix Baltics

Postimehe eilsest artiklist ajendatuna kirjutab täna Saarte Hääl, et ka Saaremaal kiire interneti viimist maapiirkondadesse korraldava Digisaare projekti vedajad on teinud tühja tööd, kuna ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Urve Palo tahab omavalitsustele kuuluvate ettevõtete asemel töö anda hoopis mõnele suurele ettevõttele.

«Kogu see töö, mida digiprojektid Eestis teinud on, see sisuliselt nullitakse ühe hetkega ära. Täna on lubanud omavalitsuste digiprojektid inimestele kaabli ehitada, mida ka ministeerium toetas tänase päevani. Tekib küsimus, miks neil lubati inimestele katteta lubadusi anda, mille minister Palo nüüd ühe hetkega ära nullib,» ütles Digisaare asja ajanud Priit Pihel eile raadio Kadile, vahendab Saarte Hääl.

Vastus on lihtne – raha. Minister Palo selgituste järgi on maakondade projektid äratanud huvi ka teenusepakkujates ning selleks, et toetuse ulatus oleks võimalikult suur ja võimalikult palju inimesi saaks vajaliku ligipääsu internetiühendusele, «oleme otsustanud korraldada üle-eestilise konkursi rajamistoetuse jagamiseks». Nagu Postimees kirjutas eile - internetti tahavad maainimestele ühtäkki viia nii Elektrilevi kui ka Telia.

Ettevõtlus- ja infotehnoloogiaministri nõunik Heidi Ojamaa ütles eile Kuressaare linnavalitsusele saadetud selgituses, et pärast esimese eelnõu versiooni saatmist mitteametlikuks arvamuse avaldamiseks selgus koostöös riigiabi ekspertidega rahandusministeeriumist, et esialgne plaanitud meede, st toetuse eraldamine omavalitsuste organisatsioonidele, ei vasta täielikult grupierandi määrusele. Seejärel kontakteeruti Euroopa Komisjoniga, kust sellele kinnitus saadi. See oli tänavu augustis.

Tekib küsimus, miks minister Palo seda infot kaks kuud kinni hoidis ja muutunud olukorrast alles maakondade esindajate läinud nädalal tehtud järelpärimise peale teada andis? Siis poleks näiteks Saaremaa omavalitsused pidanud vaeva nägema ja kuu aega tagasi looma OÜ-d Digisaar, mis tänaseks koondab juba poolteist tuhat netihuvilist. Ettevõttele on omavalitsused teavitustööks eraldanud ka üle 21 000 euro ja saarlased on siiani teadmises, et liitumisavaldusi saab esitada aasta lõpuni.

Loe lähemalt Saarte Häälest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles