Maksuamet ID-kaardi hiigeljama tõttu maksuluusi ei luba

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maksu- ja tolliamet
Maksu- ja tolliamet Foto: Sander Ilvest

Maksu- ja tolliamet ei luba novembris maksukohustuse täitmata jätmist põhjendusega, et sadade tuhandete kodanike ID-kaardid muutuvad turvaprobleemide tõttu  ajutiselt kasutuskõlbmatuks.

«Lisaks ID-kaardile on võimalik e-maksuametisse ja e-tolli siseneda nii mobiil-ID kui ka pankade kaudu, kes pakuvad omakorda laiemat autentimisteenust kui ID-kaart või mobiil-ID. Igal juhul on olenemata võimalikest probleemidest ID-kaardiga pankade kaudu võimalik täita oma maksukohustus,» ütles Postimehele maksu- ja tolliameti pressiesindaja Rainer Laurits.

Mis puutub aga ettevõtete aruandluskohustust, siis selle täitmise puhul on amet vajaduse ilmnemisel valmis üles näitama teatavat paindlikkust.

Riigi infosüsteemi amet teatas eile, et ei suuda piisavalt kiiresti pakkuda tarkvara uuendamist neil ID-kaartidel, mille sertifikaadid novembri keskel turvaprobleemi tõttu suletakse. Selliseid ID-kaarte on Eestis ligi 700 000, RIA hakkab uuendusi pakkuma lähipäevadel ja päevas suudetakse pakkuda uuendamist maksimaalselt 15 000 kaardile.

Seega saabub kaartide sulgemise aeg enne, kui kõik soovijad on suutnud tarkvara uuendada. Pankade statistika näitab õnneks, et enamik inimesi kasutab pangaveebidesse sisenemiseks vana head koodikaarti ning pääsevad nii sealt edasi ka riigi e-teenuseid kasutama.

RIA on asunud hoogsalt propageerima ka mobiilID kasutuselevõttu, seda tasulist teenust pakub Swedbankile, SEB-ile ja Teliale kuuluv ettevõte SK ID Solutions. Viimane peab aga  teenuse osutamise peagi lõpetama, kuna riik (täpsemalt politsei- ja piirivalveamet) valis endale riigihankega uue teenuseosutaja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles