Karm tõsiasi: valdav osa meie kandi idufirmadest lahkub kodumaalt

Aivar Pau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Silicon Valley
Silicon Valley Foto: SHANNON STAPLETON/REUTERS

Valdav osa idufirmadest lahkub väiksemagi edu korral kodumaalt, tõdes Rootsis suurkorporatsioone ja idufirmasid kokkuviiva projekti Ignite juht Stina Lanz täna Stockholmis peetaval innovatsioonikonverentsil Nordic-Baltic Dynamics.

Möödunud aasta lõpul käivitatud projekt juht tõdes, et mida rohkem on idufirmad pühendunud oma toodete ja teenustega lõpptarbijatele, seda lihtsam on neil investeeringuid saada. Kui rääkida aga ettevõtete teenindamisele suunatud idufirmadest, siis nende jaoks on investeeringute asemel suurim probleem hoopis see, kuidas saada oma esimene klient – kelleks saab olla aga vaid mõni «traditsiooniline» suurkorporatsioon.

Foto: Aivar Pau

«Rootsis on selliseid B2B startup’e vaid 5 protsenti, mis näitab selgelt, et need kaks poolt pole omavahel kokku saanud,» tõdes Lanz ja tõi välja eeltoodud huvitava asjaolu: exiteid tegevatest Rootsi iduettevõtetest liiguvad enam kui 70 protsenti USA-sse või Aasiasse, mitte ei jää kodumaale.

«Iga startup, millel on juba vähemalt 50 töötajat, kaob riigist. Meie tahame hoida innovatsiooni Euroopas!» sõnas Lanz.

Postiivse küljena tõi ta välja, et algselt idufirmadesse panustanud investorid jäävad riiki ja investeerimisraha liigub uute ideede käivitamisse.

Eesti edukamad idufirmad on reeglina viinud oma juriidilised kehad Londonisse või Silicon Valleysse ning jätnud Eestisse arenduskeskused. Viimase põhjuseks siinsete arendajate kõrge kvaliteet ja madal palgasoov.  

Ignite eesmärk on kokku viia idufirmad ja suurkorporatsioonid – mõlemad vajavad teineteist, ühtlasi oskusi teineteisega suhtlemiseks.

Tallinna Teaduspark Tehnopol korraldab täna ja homme Stockholmis Põhja- ja Baltimaade  teadus- ja tehnoloogiaparkide innovatsioonikonverentsi Nordic-Baltic Dynamics.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles