Elektrilevi teataski valmisolekust Palo plaaniga kaasa minna (1)

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaanus Tiisvend
Jaanus Tiisvend Foto: Elektrilevi

Eesti Energia tütarfirma Elektrilevi teatas täna avalikult valmisolekust asuda mööda oma elektriliinide trasse vedama klientideni ka fiiberoptilist internetikaablit, just selle kavatsuse tõttu loobus IT-minister Urve Palo omavalitsuste sarnaste projektide toetamise plaanist.

Elektrilevi juhatuse esimehe Jaanus Tiisvendi sõnul ei hakka Elektrilevi ise internetiteenust klientidele müüma, vaid soovib rajada avatud sidevõrgu kasutamiseks kõikidele sideettevõtjatele.

Elektrilevi teatas ka, et kavandab 2018. aastal eri kohtades pilootprojekte, mille eesmärk on testida ühendatud võrkude ehitamist ja haldamist erinevate tehniliste lahenduste abil ja erinevates tingimustes.

«Pilootprojektid viime läbi nii tihe- kui ka hajaasustusega piirkondades. Testimise tulemusel selgitame eri kohtades kõige paremini toimivad ja kuluefektiivsemad lahendused,» ütles Elektrilevi tootearenduse ja teenuste osakonna juhataja Taavo Randna.

Ettevõte ei märkinud teates aga sõnagagi majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi võimalikku toetust nende plaanidele.

Elektrilevi haldab ligikaudu 61 000 kilomeetrit elektriliine, samas ei paku ta elektri võrguteenust näiteks Läänemaal, Viimsis ja Narva piirkonnas. Eesti Energia asutas juba 2001. aastal telekomiettevõtte Televõrk, ent müüs selle 2012. aastal 25 miljoni euro eest Tele2-le.

Aasta algul riigikogus vastu võetud elektrituruseaduse muudatus kohustab Elektrilevi andma oma trasse andma tasuta kasutada kõigile, kes soovivad mööda neid ka näiteks internetikaableid klientideni viia.

Maakondlike digiprojekte nõustanud Olav Harjo sõnul oli ka omavalitsustel Elektrileviga koostöö täiesti olemas, kuid kuhugi välja see ei jõudnud.

«Et hakata lairibavõrku nende postide külge planeerima, tuleb Elektrilevilt saada teada nende elektriliinide asukohad. Küsisin seda DigiMaa kohta juba ammu, aga mingit vastust neilt paraku ei ole saanud,» märkis Harjo.  «Ehk digiprojektid ei suudaks reaalselt konkureerida Elektrileviga, kuna nad saavad teha nii palju takistusi oma taristu kasutamisele, et projektide elluviimine muutub võimatuks.»

Postimees kirjutas nädala algul, et riik plaanib lähiajal välja kuulutada riigihanke, et selgitada välja ettevõte, kes asuks 20 miljoni eurose riigitoetuse najal kaablit vedama ka hajaasustusega piirkondadesse. Oma osalust sellel hankel pole välistanud ka telekomiettevõtted Telia, Starman ja Levikom.

Varem kutsus Urve Palo selliseid projekte looma kohalike omavalitsuste liitusid. Need projektid nüüd Elektrilevi huvi ja Urve Palo kannapöördeotsuse tõttu lõpetatakse, kuigi ettevalmistustööle on kulunud sadu tuhandeid eurosid omavalitsuste raha.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles