Palo sai 60 000-eurose maksmata tšeki

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tehnopoli uue hoone avamine - Urve Palo
Tehnopoli uue hoone avamine - Urve Palo Foto: Sander Ilvest

Maakondlikud internetiprojektid ootamatult lõpetanud IT-minister Urve Palo saab oma otsusega seoses järjest uusi viiteid omavalitsuste võimalike rahanõuete kohta.

Kui varem on oma kuid kestnud projektide sadadesse tuhandetesse ulatuvad kulud kokku löönud Harju-, Pärnu- ja Saaremaa, siis nüüd tegid sama Rapla-, Lääne- ja Järvamaa.

Raplamaa ja Läänemaa Omavalitsuste Liit algatasid ministri üleskutsest lähtuvalt mais projekti nimega Digimaa ja hiljem liitusid sellega järjest Järvamaa omavalitsused. 

«Otsused projektiga ühineda tehti kiiresti ja väga üksmeelselt. Tunnetati elulist vajadust,» ütles Postimehele Raplamaa Omavalitsuste Liidu tegevjuht Silvi Ojamurru.

Elanikelt sooviavalduste vastuvõtmine kiire internetikaabli saamiseks lõppes üleeile, 31. oktoobril. Sooviavaldusi tuli kaugelt üle 8000.

Otsesed rahalised kulud Digikond projekti ettevalmistustööle on Ojamurru sõnul olnud  olemasolevate interneti püsiühenduste välja selgitamine, turundus ja kommunikatsioon, projekti koduleht, Facebooki leht, KOVi veebilehed ja ajalehed, otsepostituse tegemine sihtrühmale, nõudluse ja vajaduste kaardistus, küsitluse läbiviimine ning võrkude esialgne planeerimine ja orienteeruva ehitusmaksumuse hindamine.

«Otsesed kulud kokku ligi 60 000 eurot. Lisanduvad kaudsed kulud, mida omavalitsused ja külaseltsid on teinud. Palju aega on kulunud erinevate digiteemat tutvustavate koosolekute korraldamiseks, lisaraha on kulunud reklaamikuludeks maakonnalehtedes, kohalikes raadiokanalites. See on olnud suuresti vabatahtlik töö, mida tehti väljapool oma põhitööaega,» selgitas Silvi Ojamurru.

Digikonna projekti ettevalmistava töö materjalid on tema kinnitusel kolme maakonna omavalitsuste liitude omand.

«Kui «viimase miili» võrkude väljaehitamiseks kuulutatakse välja avalik konkurss  ja selgub võitja, siis see eeltöö on oluliseks sisendiks konkreetseks ehitusprojektiks,» lisas Ojamurru. «Sellel sisendil on aga hind ja me soovime, et omavalitsuste tehtud kulutused kompenseeritakse.»

IT-mnister Urve Palo teatas möödunud nädalal ootamatult, et tema varasem ülekutse omavalitsustes  internetiprojekte käivitada enam ei kehti ning selle asemel kuulutatakse välja hange ettevõtja leidmiseks, kes kaabli üle Eesti laiali veaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles