LIHTSALT JA SELGELT: miks saavad sertifikaatide uuendamise teateid ka enne 2014. aasta sügist ID-kaardi saanud? (8)

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ID-kaart
ID-kaart Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

PPA on tänase päeva jooksul saatnud teateid sertifikaatide uuendamise vajadusest ka neile ID-kaardi omanikele, kellel on need juba uuendatud või kelle ID-kaart on välja antud varem kui 2014. aasta sügis. PPA kinnitusel on tegemist olnud ekslike teavitustega.

«Peatatud on ka enne 16. oktoobrit 2014 välja antud ja kontrolli läbinud ID-kaartide sertifikaate. Sain politseilt sellise teate,» teatas Postimehele üks sellesisulise kirja saanud ID-kaardi omanik.

PPA kommunikatsioonijuhi Kirsti Ruuli kinnitusel seda siiski tehtud ei ole. «Kõikide ID-kaartide sertifikaadid peatatud ei ole. Siin on segadust tekitanud see, et riigil on kohustus teatada iga ID-kaardi puhul, mis on peatatud. Ja mitte ainult ID-kaart, vaid ka digi-ID, jms dokumendid, millel see kiip on,» selgitas Ruul.

Paljud inimesed on viimastel päevadel pöördunud PPA poole, sest on saanud sertifikaatide peatamise kirja, kuigi nad on oma kaardi uuendanud või ei kuulu nende ID-kaart turvariskiga ja peatatud sertifikaatidega kaartide hulka.

Suur osa sellise kirja saajatest on lapsevanemad, kes said teate oma alaealise lapse kaardi kohta. Peatatud 760 000 ID-kaardi seas on 120 000 lapsele väljastatud ID-kaarti. 

«Paljude teismeliste puhul on teavitus läinud otse neile endile, kuid enamike laste puhul läheb teavitus lapsevanemale, kes on kaardi taotleja,» täiendas PPA arendusosakonna büroojuht Margi Ratnik. Ta lisas, et laste ID-kaarte ei ole vaja uuendada, kui laps ID-kaarti elektrooniliselt ei kasuta.

Kirsti Ruul lisas, et teavituste saatmisel ei ole ka välistatud, et seal on mõningaid vigu sees. Seda, kas sertifikaadid tõesti konkreetsel kaardil uuendamist vajavad, saab kontrollida ka ID-kaardi haldusvahendisse sisse logides. «Ja see haldusvahend näitab, kas kaardi sertifikaadid on kehtivad või mitte.»

Politsei- ja Piirivalveamet saatis seadusest tulenevalt teavituse kõigile inimestele, kelle ID-kaardi sertifikaadid peatati, reedeõhtuse, 3. novembri seisuga, mil peatamine jõustus.  Kuna adressaatide hulk oli sadades tuhandetes, lõppes teavituse saatmine alles täna, 6. novembri ennelõunal.

«Alates sertifikaatide peatamisest on oma kaardi uuendanud ligi 50 000 inimest, aga nad kõik on saanud teavituse selle kohta, et reede ööl vastu laupäeva nende kaardi sertifikaadid peatati,» selgitas Margit Ratnik.

Kui teavituse saatjate hulgas on ka neid, kes on juba kaardi uuendanud, ei ole vaja sellega enam uuesti PPA teenindusse tulla või seda uuesti kauguuendada.

Seoses hiljuti ilmnenud ID-kaardi turvaprobleemidega ja selle ärakasutamise riski järjest tõenäolisemaks muutumisega otsustas Eesti valitsus eelmise nädala reedest sulgeda kõigi ohustatud ID-kaartide sertifikaadid.

Kui nädalavahetusel said oma ID-kaarte valdavalt kauguuendada need inimesed, kes tegelevad eluks vajalike teenustega, siis tänasest on kauguuendamine ehk oma arvutis uuendamine taas kõigile avatud.

Täna õhtuse seisuga on uuendatud 120 000 ID-kaardi sertifikaati, viimase ööpäeva jooksul on uuendusi olnud 18 000.

INFOKAST: kuidas ID-kaarti kauguuendada?

  • Kauguuendamise aadressil installer.id.ee tuleb alla laadida ID-kaardi tarkvara uusim versioon. Mac OS Xi kasutajad saavad uusima versiooni Apple'i App Store'ist.
  • RIA jõudis reedel ka niikaugele, et ID-kaardi haldusvahend ütleb ise kasutajale, kas sertifikaate tuleb uuendada või mitte.
  • Aseta kaart kaardilugejasse, vajuta nuppu Uuenda ning järgi ekraanil kuvatavaid juhiseid.
  • Enne seda tasuks samas haldusvahendis üle kontrollida, kas kaart vajab üldse uuendamist. Seda saab kontrollida ka siin.
  • Ära võta kaarti sertifikaatide uuendamise ajal kaardilugejast välja.
  • Jälgi, mida uuendamise ajal sinult küsitakse. Näiteks PIN1-koodi küsitakse korduvalt.
  • Uuendamise käigus kuvatakse sulle uued PIN-koodid ja PUK-kood. Kirjuta need kindlasti üles, muidu ei saa uuendamist lõpule viia.
  • Kui uuendamine katkeb, taaskäivita arvuti ja alusta algusest.

NB! Kui kauguuendamine ei õnnestu, siis tasub pöörduda lähimasse politsei teenindusbüroosse.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles