Nortal ostab USAs ettevõtte

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Oleg Shvaikovsky
Oleg Shvaikovsky Foto: Erakogu

Eesti tarkvaraettevõttest Nortal plaanib järgmisel aastal osta USAs ettevõtte, et seeläbi kinnitada jõulisemalt kanda tehnoloogiabuumi ühes keskuses Seattle`is.

«Kõik pool aastat tagasi plaanitu, kui lansseerisime USAs esimese projekti 100 miljoni lõppkasutajaga telekomigigandile, on jõus ilma ühegi erandita, kuid lisandunud on strateegiline otsus osta Seattle’is keskmise suurusega ettevõte,» meenutab Nortali juhatuse liige Oleg Shvaikovsky mais avalikuks saanud uudist hiigellepingust ookeani taga.

Nortal teatas mais, et nende loodav e-kaubanduse tarkvara jõuab USA ühe suurima telekommunikatsiooniettevõtte klientide teenistusse. Tegemist on ühega kolmest suurimast mobiilioperaatorist USAs. Lepingu kestuseks on kaks aastat ning rahaline näitaja on kaheksakohaline – seega kümned miljonid dollarid.

Otsuse taga osta USAs ettevõte on Nortali soov saada ühekorraga nii turuosa, kliendibaas kui tarnemeeskond – kogu kupatus. Otsus, kellega edasi liikuda, vajalikud toimingud, lepinguläbirääkimised võtavad kõik aega – lepinguni tahab Nortal jõuda uue aasta teise kvartali lõpuks.

«Saan täna välja öelda – esimese poolaasta sees ost toimub,» sõnas Shvaikovsky usutluses Postimehele.

Erinevas riigis erinev laienemine

Nortal on laienenud seni erinevatesse riikidesse erinevalt. Soomes ja Rootsis osteti kohalikud ettevõtted, Leedus ja Lähis-Idas kasvati aga loomuliku arengu teel.

«Mis puutub USA-sse, siis ühel hetkel saime aru, et peame igal juhul omama seal ettevõttena kohaolekut. Hakkasime palkama inimesi, meil on seal kontor. Võimalik oleks jätkata loomulikku arengut ka Seattle’is, kuid siis me jõuaksime eesmärgini kolme-nelja aasta pärast. Me tahame aga aega osta,» sõnas Shvaikovsky.

Tema sõnul otsib Nortal ostmiseks mõnes mõttes iseendale sarnast ettevõtet, kuid on üks oluline kriteerium: ta peab tegema midagi sellist, mida Nortal täna ei tee. Et toimuks vastastikune sünergia ja teenusportfelli rikastamine.

Seattle on Shvaikovsky hinnangul ilmselgelt hetkel USA tehnoloogiabuumi üks keskuseid. «Investeeringute mahult on Seattle’i piirkond praegu Silicon Valley ja Bostoni kandi järel selgelt kolmandal kohal. Redmondis asub ka teatavasti Microsofti peakontor, Google on asunud sinna kanti oma arendusi koondama, seal on T-Mobile’i peakontor,» märkis ta.

Seattle’i eeslisteks peetakse seda, et seal on veel võimalik mõistlikel tingimustel saada tööjõudu, seal asuvad väga heal tasemel ülikoolid ning loodud on väga hea ettevõtluskliima.

Kogu maailm on harjunud sellega, et pigem on USA tehnoloogiasektor agressiivselt oma haardeid laiali ajamas. Nüüd tuleb ühe väikese Eesti ettevõte ja asub laienema USAs, millest selline Jaan Krossi vastutuulelaeva meenutav samm? Saan vastuseks, et USAs jätkub tegelikult kohta paljudele.

«Mahud on meiega võrreldes niivõrd teistes suurusjärkudes. Meie üks sealne klient suudab ära katta suurema osa meie käibest, kui teistes riikides seda kokku teeme,» kirjeldas Shvaikovsky. «Ja meil on sinna turule häid asju pakkuda – näiteks, mida suudame teha e-kaubanduse valdkonnas, on absoluutsel maailmatasemel ja täiel määral sealsete hindade eest müüdav. Samas on muidugi tegevusharusid, mille sinna viimise peale me isegi mõtle.»

Huvitav nüanss on ka see, et Eesti ettevõte küsib oma teenuste eest kolm korda rohkem raha kui näiteks India või Hiina tarkvaraettevõtted. «Kuid me pakume ka kolm korda rohkem ja kolm korda kvaliteetsemalt,» sõnas- Shvaikovsky.

Aastaks perega USA-sse

Nortali agressiivne laienemine USAs toob muu hulgas kaasa selle, et mitmedki ettevõtte töötajad kolivad Seattle’isse. Ka Oleg Shvaikovsky ise – koos perega ja aastaks. Temast saab ühtlasi lisaks senistele ametinimetustele USA tütarettevõtte Nortal LLC president.

Põhjus kasvõi selles, et Eestist on igapäevaselt kümnetunnise ajavahega piirkonnas asuvat ettevõtet väga keeruline juhtida. Samamoodi läks hiljuti Lähis-Idasse elama tagasi Peeter Smitt. See on keskeas meeste jaoks julge otsus, aga tänapäeval rahvusvahelist äri ajavad tippjuhid lihtsalt teistmoodi ei saa.

«Ilmselgelt on see mugavustsoonist väljaminek,» tunnistas ka Shvaikovsky ise. Kaasade jaoks tähendab see tihti oma senise karjääri ohverdust, laste jaoks kindlasti ka põnevust.

Eestist alguse saanud Nortal tegutseb hetkel 20 riigis. Mõnest riigist on ka välja tuldud – näiteks on USA tehnoloogiahiiud «ära rikkunud» Rumeenia IT-tööjõu turu, lootusetult korrumpeerunud võimusüsteemi tõttu on asjad kokku pandud ka Venemaal ja Ukrainas.

Nortal kasvab kiiresti

Nortali tegevuskasum (EBITDA) kasvas 2016. aastal 30 protsenti 5,2 miljoni euroni. Ettevõtte konsolideeritud käive oli 2016. aastal 43,5 miljonit eurot. 

Nortal tegutseb täna ligikaudu 20 turul ning ettevõtte 13 kontorit asuvad 8 erinevas riigis. Peakontor asub Tallinnas. Hetkel töötab ettevõttes üle 600 inimese, kellest pool asuvad Eestis ning teine pool 7 erinevas maailma riigis, teiste hulgas Soomes, USAs, Leedus, Dubais, Omaanis jne. Nortali täisosalus kuulub ettevõtte 45-le töötajale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles