Sony Xperia XZ1 kergitab tulevikult katet

Erki Oras
, Digitarga kaasautor
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Allikas: Sony ja tausta pildistatud Sony Xperia XZ1`ga (Erki Oras)

Nutitelefonid pole enam ammu vaid kõnevahendid, vaid palju enamat. Fotoaparaadid, veebisirvijad, postkastid, GPS-seadmed, taskulambid ja muidugi mõista meediakeskused. Meediakeskused nii meedia tarbimiseks kui ka loomiseks. Ning Sony pakub oma uue Sony Xperia XZ1 nutitelefoniga lahendusi, milleks vaid tema võimeline on, kirjutab Erki Oras tehnoloogiaportaalist Digitark.

Sony on oma nutitelefonidega püüdnud algusest peale ajada oma rida, konkurente oluliselt kopeerimata. Kuigi telefoniturule see eriti ei meeldi, siis minule on omanäolisus ja isikupära pigem meelepärased. Seda enam, et Sony on välja tulnud mitmete mõnusate tehniliste lahendustega, millest teiste telefonide juures puudust tunnen. Mõnda neist mainin allpool. Aga alustagem algusest nagu alati.

Välimus

Esimesel pilgul meenutab metalses ümbrises Sony Xperia XZ1 mulle klassikalises tumedas ülikonnas jaapani ärimeest. Mitte kõige väiksematki ekstravagantsust erinevalt Sony Xperia XZ Premium’i silmipimestavast blingist. Tõsi küll, väikeseks erinevuseks tavapärasest võib pidada Sony XZ1 korpuse sinakat tooni. Kusjuures ka see sinine toon on soliidne, meenutades pigem mõnda tulirelva. Igatahes pole Sony selle telefoni välimusega silma püüdnud paista, mis on pisut vastuolus selle üllatava sisuga.

Teine asi, mis selle telefoni puhul kohe silma torkab on selle kopsakad üla- ja alaääred. See tähendab, et kui viimaste telefonitrendide puhul on oluline, et ekraan võimalikult korpuse servani ulatuks, siis Sony on sellele moenarrusele vilistanud ning nii üla- kui alaserva eraldab ekraanist üle sentimeetri laiune riba. Selle funktsionaalsusest hakkasin aru saama alles siis, kui pidin telefoni peale testperioodi ära andma. Paraku aga mõjuvad need laiad servad telefoniekraanile visuaalselt vähendavalt st ekraan tundub veidi väiksem, kui ta reaalsuses on (5,2-tolli).

Sony XZ1 koostekvaliteet on kõrge nagu Sony toodetele üldiselt omane. Võiks isegi öelda, et pilk lausa puhkab peal.

Oma välimuse poolest sobibki Sony Xz1 pigem soliidsele ärimehele või ametnikule. Sellisele, kes välisest hiilgusest suuremat ei hooli, kes on korrektne ja asjalik. Küll aga võib siin tekkida väike vastuolu telefoni sisuga.

Tarkvara

Edasijõudnud telefonikasutajatele üldiselt telefonitootjate omatarkvara eriti ei meeldi. Enamus sellest on isegi ära teeninud halvustava nimetuse bloatware. Kuigi isegi Samsung on viimastel aastatel kõvasti omatarkvara laadimisega uutesse telefonidesse tuure alla võtnud, siis Sony on olnud algusest peale meeldivalt diskreetne ning erandiks pole ka Sony XZ1. Siin on telefoniekraanil õigupoolest vaid kaks ikooni, mida spetsiaalselt Sony’ga ühendada võiks – Playstationi rakendus ning Sony veebipoe rakendus. Playstationiga pole ma mänginud enam aastaid, kuid kindlasti on palju neid, kes sellisest meelelahutusest lugu peavad. Ning need ei pea enam tingimata lapsed olema. Väike vastuolu telefoni üldiselt tõsise olemisega siin ju on, aga oma väike kiiks võib olla ka firmajuhil või ametnikul. Sony veebipood aga suutis mind meeldivalt üllatada. Teatavasti on Androidi eelisteks iOS-i ees võimalus telefoni välimust erinevate teemadega tuunida ning Sony veebipoest leidsingi vaid põgusal sisenemisel sedavõrd meeliköitva teema (väike vihje – kärbseseenega), mis pani mind kahetsema, et ma seda oma iPhone’i juures kasutada ei saa.

Maasikaks sellel ’koogikesel’ oli aga midagi, mida isegi Samsung S8 endale veel lubada pole saanud – Android 8.0 ehk siis kõige uuem ja parem Androidi versioon, mis hetkel saadaval.

Loe Digitargast lisaks telefoni kaamera ja kasutamise kohta.

Digitark.ee/SAADE räägib tehnoloogiast ja inimestest selle taga – vaata ja mõtle kaasa!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles