Video: Uber loob koos NASAga lendavate taksode teenust (2)

Rait Piir
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Uberi tootejuht Jeff Holden paljastas eile Lissabonis toimunud konverentsil Web Summit, et sõidujagamisettevõte plaanib juba 2020. aastal lasta käiku õhutakso teenuse.

Projekt nimega Elevate hakkab alguses katsetuskorras teenindama kolme linna: Los Angelest, Dallast (Dallas-Fort Worth) ja Dubaid. Uber on kirjutanud alla ka koostöölepingule NASAga, kes töötab uut tüüpi sõidukitele välja eraldi lennuliikluse juhtimise süsteemi.

Oma kõrgelennulise visiooni demonstreerimiseks lasi Uber välja ka promovideo, mis näitab, kuidas teenus võiks välja näha ja töötada. Videos kujutatakse töötavat ema, kes tahab õhtuks oma laste juurde jõuda. Piisab ainult Uberi rakenduse olemasolust, et broneerida omale lend ja seejärel juhatatakse klient juba spetsiaalsesse «õhusadamasse» mingi kõrghoone katusel.

Video jätab muidugi välja igasugused turvameetmed, et jätta kogu protsessist võimalikult sujuv ja mugav mulje. Küll aga on näha, kuidas reisijaid kaalutakse, mis tähendab, et õhusõidukid hakkavad olema küllaltki raskustundlikud. Lendav auto ise paistab olevat justkui hübriid helikopterist ja väikelennukist, millel on kaldrootorid. Viimased ei paista katusel mitte kellelgi juuksekarvagi liigutavat.

Uberi poolt on tegu äärmiselt optimistliku prognoosiga, sest selline süsteem vajaks massiivse toetava infrastruktuuri loomist. Samuti leiavad paljud eksperdid, et taoline süsteem ei pruugigi kunagi reaalsuseks saada, sest lendavaid autosid ootaks ees niivõrd suur regulatsioonide rägastik, et see ei tasuks ennast lihtsalt ära.

Sellest hoolimata töötavad lendavate autode kallal rohkem kui 19 erinevat ettevõtet, kelle hulka kuuluvad näiteks ka Boieng ja Airbus. Kas tehnoloogial on ka tulevikku, näitab ainult aeg.

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles