Kaljulaid sattus guugeldades uhhuu-kultuuri otsa ja on mures (28)

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti president Kersti Kaljulaid
Eesti president Kersti Kaljulaid Foto: Eero Vabamägi

Tallinnas peetud tervise innovatsioonikonverentsiks kõnet ette valmistanud president Kersti Kaljulaid sattus internetis tervendamist puudutavaid artikleid otsides kolmandaid silmasid, nõidumist ja muud sarnast puudutava sisu otsa, mis teda murelikuks tegid.

«Mis juhtub, kui Google'isse sisestada sõna «tervendamine»? «Tervendamine inglite abiga; kuidas tervendada energiakeha; emotsionaalkeha tervendamine – valgusesaar; kas Jumal tervendab ka tänapäeval?». Kõik need näited olid esimese kümne vaste sees, mis välja tulid,» tõdes president tänast innovatsioonikonverentsi sisse juhatades.

President eitas aga vastete lugemist ja kinnitas, et ta neid linke ükshaaval lahti ei klikanud.

«Aga kui vaadata laiemalt meie rahva tervist, mingit üldist vaimset tasakaalu ja ratsionaalset ümbritseva keskkonna adumist, siis uhhuu-kultuuri massiivne pealetung teeb mind tegelikult väga murelikuks. Ja me peame minu meelest päris tõsiselt mõtlema, kuidas sellise info pealetungile ühiskonnana vastu saada,» märkis president.

Kaljulaidi hinnangul levib internetis ka kõik see, mis võiks teinekord pigem levimata jäädagi. Või suisa loomata.

«Usk, et terveks ei tee mitte eluviisid, vajadusel ka diagnoos ja ravi, vaid piisab kolmanda silmaga kelmikast pilgutamisest, on ohtlik ja kulukas kogu ühiskonnale. Ebaõnnestumine tuleb välja tagantjärele, kuid selleks hetkeks on enamasti kulunud juba palju väärtuslikku aega, mida oleks saanud kasutada teadus- ja teadmistepõhiseks aitamiseks,» arvas president.

Tema hinnangul on abiks see, kui muuta «päris terviseinfo» sama kättesaadavaks, kui on igasugune alternatiivmeditsiin.

«Kahtlemata on ka looduslähedastel tervendamismeetoditel oma roll, aga me peame pakkuma inimestele ka internetis võimalust eristada viinasokke nõidumisest, eristada toetavat alternatiivi ohtlikust alternatiivist. Ka need teadmised peavad olema inimestest ühe hiirekliki kaugusel,» sõnas ta.

Kommentaarid (28)
Copy
Tagasi üles