Kuidas oma MacBooki müügiks ette valmistada?

Erki Oras
, Digitarga kaasautor
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: shutterstock.com

Kõigil meil tekib aeg-ajalt vajadus oma vana sülearvuti uuema ja parema vastu välja vahetada. Vahel rändab vana süler kohe ajaloo prügikasti, kuid teinekord võib ka kasutatud sülearvuti eest korraliku summa küsida. Eriti kehtib see Apple MacBookide kohta, mis kaotavad oma väärtust märksa aeglasemalt kui nende PC-dest suguvennad (või -õed), kirjutab Erki Oras tehnoloogiaportaalist Digitark.

Erinevalt aga näiteks sõiduautost, sisaldab sülearvuti meie kohta rohkelt konfidentsiaalset informatsiooni, mille sattumine võõrastesse ja tundmatutesse kätesse võib kaasa tuua ettearvamatuid tagajärgi. Samas aga on seal ka andmeid, mis ei tohiks mingil juhul kaduma minna, olgu nendeks siis perekonnafotod või olulised äridokumendid. Õnneks on Apple muutnud MacBookide edasimüügi ja andmetaaste lihtsamaks kui see on näiteks PC-süleritel. Allpool toome punkthaaval välja, kuidas vältida oma süleris oleva info kaotsiminekut või sattumist võõrastesse kätesse sülearvuti müügi korral.

Varunda

Tee kõigist MacBooki kõvakettal asuvatest olulistest failidest koopiad, kas mälupulgale või DVD-kettale. Eriti mugav, kui sul on väline kõvaketas, millega saad sa kasutada macOS-i sisseehitatud Time Machine-funktsiooni. Mõistagi võid sa vajalikud failid tõsta ka iCloudi, kui sul seal piisavalt ruumi on.

Logi välja

Ole kindel, et oled välja loginud kõigist võimalikest teenustest. MacBooki tarkvara on litsentseeritud sinule, niisiis uus omanik seda kasutada ei tohi. Kui sa ise ennast välja ei logi, siis võib uus omanik proovida alla laadida ja installeerida tarkvara, mille eest oled oma raskelt teenitud raha maksnud sina.

Sa pead välja logima:

iTunes’ist – ava iTunes, kliki menüül ning vali ’Account > Authorizations > Deauthorize this Computer’. Peale seda küsitakse sinu Apple ID-d, mille sisestamisel saad sa oma kontolt välja logida.

iCloud’ist –  kui oled oma andmed näiteks iCloudi tõstnud, siis järgmisena pead sa sealt müüdavast arvutist välja logima. Selleks mina arvuti sätetesse (System Preferences), vali sealt iCloud ning võtta ära linnuke Find My Mac-funktsiooni eest. Seejärel logi välja iCloudist.

iMessage’ist – seda pead sa tegema kui su arvuti operatsioonisüsteem on OS X või hilisem. Ava arvutis sõnumirakendus, mine selle sätetesse (Preferences), vali sealt oma konto (Account) ja logi sellest välja.

Loe edasi Digitargast. 

Digitark.ee/SAADE räägib tehnoloogiast ja inimestest selle taga – vaata ja mõtle kaasa!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles