President kuulutas ID-kaardi kriisi lahendatuks (16)

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

President Kersti Kaljulaidi hinnangul on ID-kaardi turvakriis tänaseks lahendatud ning ametkondadel tuleks nüüd asuda paremini valmistuma järgmisteks.

«Praeguseks see konkreetne olukord on kindlasti lahendatud. Ka ID-kaartide sertifikaatide uuendamine sujub,» ütles president ajakirjanikele pärast juhtunu arutamist riigikaitse nõukoguga.

Presidendi sõnul kutsus ta nõukogu tänaseks Kadriorgu Jääkeldrisse kokku, et arutada, mida ID-kaardi kriisist tuleviku tarvis õppida.

«Ei saanud lasta head kriisi raisku minna. Me ei ole korraldanud sellist laiaulatuslikku õppust «mis juhtub kui…» – ja nüüd mängis elu meile selle juhuse kätte,» ütles president.

Kaljulaid rõhutas mitmel korral ka seda, et tegemist ei olnud kindlasti viimase sellelaadse kriisiga.

«Tahan, et järgmine kord, kui meid jälle peaks tabama kriis – ja meil ei ole mõtet luua illusioone, et meil enam kunagi selliseid juhtumeid ei esine – oleksime selleks paremini valmis,» märkis ta. «Peame arvestama, et kui me istume autosse ja sõidame maanteele, siis kunagi ei ole risk null. Samamoodi: kui me kasutame digitaalseid vahendeid või käime ka ilma ID-kaardita internetis, siis seal meid valitsevad riskid ei lähe kunagi nulli.»

Saime hakkama 4+

Presidendi hinnangul läks Eesti rahvusvaheline maine selle kriisi tulemusel isegi paremaks.

 «Meie oleme maailmas täiesti ainuke, kellel on olemas digitaalne ühiskond ja kus e-teenustest sõltuvad ühiskond ja riik. Oleme eesliinil, ainult meiega saavadki sellised asjad juhtuda. Me oleme selle kriisi lahendanud tegelikult päris hästi,» arvas ta. «Digitaalsed identiteedid on olemas ka teiste riikide kodanikel – need lihtsalt suleti ja mitte midagi ei juhtunud. Meie seda endale lubada ei saanud, meie pidime parandama sõitvat autot. Me saime sellega hakkama enam-vähem 4+.»

President tõdes, et Eesti ei saanud loomulikult selleks kriisiks valmis olla – meil ei olnud ega saanudki olla käsiraamatut, mille abil edasi liikuda.

Presidendi sõnul usub ta, et kriisiolukordade läbimänguruumi Eesti ametkondadel tulevikuks on, et järgmise kriisiolukorra puhul reageerida kiiremini ja paremini. «Me saime hea õppetunni, kuidas paremini valmis olla riigi haldamisega seotud riskideks. »

Tänaseks on uuendatud ligikaudu 200 000 ID-kaardi sertifikaadid – neist 150 000 kauguuendamise teel –, kokku oli turvariskiga ID-kaarte ligi 800 000. Hispaanial tuli sulgeda aga näiteks 17 miljonit kaarti.

Politsei- ja piirivalveameti juhi Elmar Vaheri hinnangul andis kriis hea sisendi selleks, mida kirjutada sisse lepingusse uue ID-kaardi tootjaga.

Riigikaitse nõukogu on nõuandvaks organiks ning selle istungid toimuvad vastavalt vajadusele. Nõukogu koosseisu kuuluvad riigikogu esimees, peaminister, riigikogu riigikaitsekomisjoni ja väliskomisjoni esimees, välisminister, kaitseminister, rahandusminister, siseminister, justiitsminister, majandusminister, IT-minister ning kaitseväe juhataja.

Tänasel kohtumisel osalesid ja politsei- ja piirivalveameti, riigi infosüsteemi ameti ja kaitsepolitseiameti peadirektor.

Kommentaarid (16)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles