Karbist välja: Huawei toob turule nelja kaameraga mobiili

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Huawei Mate 10 Lite
Huawei Mate 10 Lite Foto: Aivar Pau

Mõningatel andmetel suvekuudel juba maailmas teiseks mobiilitootjaks tõusnud hiinlaste Huawei paiskab lähiajal turule oma uusima lipulaeva Mate 10 tagasihoidlikuma versiooni, mille iseloomustamiseks nime lõppu lisatud sõna Lite.

Valdav osa rahvast ei vaja ju hirmkallist ja igas oma nüansis uusimat ja parimat sisaldavat tipptelefoni. Tavaline mõistlik ostja paneb kaalukausile eelkõige hinna ja kvaliteedi ning lisab viimasele veel märkusena mõiste «välimus». Nii on ka üsna loogiline, et reeglina saadab kõige suuremat müügiedu just keskklassi vastupidavaid ja võimekaid seadmeid.

Võtsin selle seadme karbist välja, katsetasin paar päeva ja kinnitan, et tegemist on täiesti korraliku keskklassi seadmega, võib olla isegi veidi enamat. Uuenduste mõttes küll mõnevõrra igav, aga paar tublit edasiarendust siiski sel on.

Kokkuvõttes tasub ära märkida kolme põhilist omadust: suur ekraan, metallist korpus ja bokeh-efektiga kaamerad nii ees kui taga. Nüüd mõnest selle seadme omadusest veidi lähemalt.

Esmalt korpus ja välimus. Kui ma seni olen mõne seadme jätnud endale või oma lähedastele ostmata, siis on üks alus selleks olnud kindlasti kahtlus korpuse vastupidavuses. Mate 10 Lite on saanud endale ümber üleni metallist korpuse. Hakkab see pihta igas servas kumerustena kohe esiklaasi kõrvalt ja katab nii tervikuna kõik servad ja kogu tagakülje. See jätab kindla ja kriimustustest hoidva mulje, ei mingeid klaas- ega plastpindasid enam.

Kuldne matt toon minu testseadmel jätab sümpaatselt vaoshoitud mulje, veidi «nii ja naa» on valged servad esiküljel displei kõrval, must tundunuks mulle isiklikult paremgi lahendus – aga ma olen ka kõigest mees.

Sõrmejäljelugeja on tagaküljel üsna täpselt seal, kuhu nimetissõrm iseenesest satub. Tõsi veidi liiga lähedale on see saanud kaamerale ja selle tulemusel satub sõrm paratamatult ka duubelkaamera alumisele poolele jälgi jätma. Heli- ja sisselülimise nupud on Huaweile omaselt kõik paremas servas ja intuitiivselt hästi tabatavad.

See on suure ekraaniga telefon ja puutetundlikku ehk kasulikku osa on korpuse koguulatusega juurde tulnud. Tootja ütleb ka ise, et kui varem suutnuks ta selliste mõõtmetega korpusesse (selle paksus on seejuures kõigest 7,5 mm) paigutada 5,5-tollise ekraaniga, siis nüüd on diagonaali pikkuseks 5,9 tolli. Ekraani pinda on juurde suudetud tekitada 12,5 protsenti. Kusjuures ekraani suhteks pole enam 16:9 vaid 18:9 – ehk siis jätkub trend, mis muudab meie seadmed järjest kitsamaks ja piklikumaks. Displei ise on FHD+ resolutsiooniga ehk 1080x2160 pikslit.

Neli kaamerat

Kuna elamise jagamisajastul, siis võtame nüüd ette selle põhivarustuse ehk kaamerad. Neid on 10 Lite’il lausa neli. Duubel ees ja duubel taga.

Selfikaamera (13MP +2 MP, suuremal ava suuruseks f/2.0)) puhul annab see võimaluse tekitada ümbrust udustav bokeh-efekt kahele näole korraga – ju siis on uuritud palju selfisid ja jõutud järeldusele, et järjest enam tehakse neid kellegagi koos. Väiksem selfikaamera annab tootja hinnangul juurde taustal nähtava loomulikkust – sisuliselt on tegemist lihtsalt sügavusanduriga, mis aitab tausta efekti nimel paremini hägustada.

Pilte saab ümber fokuseerida ka siis, kui see juba tehtud on. Kaamera taustal töötav tarkvara tunneb ära ka pildistatava soo ja algoritmide abil aidatakse seeläbi inimesi ilustada sellest lähtuvalt. Mida täpsemalt naiste või meeste nägude puhul täpsemalt esile tuuakse või peidetakse, seda ma ei tea. Kahe kaamera abil on kaamera vaateulatuseks saavutatud 120 kraadi.

Põhikaamera on saanud juurde sellise funktsiooni, kus kaameranuppu all hoides võetakse järjest palju pilte ning kasutaja saab hiljem valida, milline neist kõige paremini õnnestus – eriti hea näiteks liikuvaid objekte pildistades. Põhikaameral 16-megapiksline ja selle paariliseks olev sügavusandur  samuti 2- megapiksline. Tegin sellega lihtsalt ühe tavafoto keset sombust tänavat, pole paha:

Proovifoto
Proovifoto Foto: Aivar Pau

Tehniliselt võimekuselt on selle seadmega lood nii ja naa. Üldnumbrid on täiesti OK: RAM 4 GB, salvestusmälu 64 GB, 8-tuumlaine Huawei enda toodetud protsessor Kirin 659 (2,36 GHz). Tõsiasi on aga see, et kõikvõimalikud analüüsirakendused näitavad, et protsessor ei kipu just liiga hästi hakkama saama niivõrd kvaliteetse ekraanipildi jooksutamisega.

Geekbenchi test selle seadme protsessori võimekusele kaugeltki  parimaid tulemusi ei anna, õigemini jätab selle üsna keskmike sekka.  Skooriks 3603, mis on väiksem näitaja näiteks Samsungi selle aasta keskklassi telefonist A5 (skoor 3991) ja näiteks ka Xiaomi Mi5-st (skoor 3721).

Minu enda testid eestlaste seas enimkasutatavate äppide seas erilisi tõrkeid ei näidanud – Facebook keris kenasti, ETV otsestriimi sain vägagi kvaliteetselt jooksma, reklaambänneritesse mähitud Postimehe äpi uudised avanesid küll tihtipeale mõnevõrra aeglaselt ja teisel katsel.

Huawei Mate 10 Lite
Huawei Mate 10 Lite Foto: Aivar Pau

Aku mahutavuseks on koguni 3340 mAh ja vastu peab see tõesti lubatud kaks ööpäeva. ainult laadima peab seda jälle selle vana micro USB sisendiga laadijaga, seega pole eri laadijatest meil ikka veel pääsu ning kiirlaadimist sellel seadmel pole.

Tarkvaraplatvormiks on peaaegu uusim Android 7.0 ja Huawei kasutajaliides selle peal EMUI 5.1. See viimane on sümpaatselt tagasihoidlik ja lihtne ega koorma kasutajat millegi liigsega – ka äpid on kõik kohe svaibitavates põhivaadetes reas.

Puudustena võikski kokkuvõttes nimetada micro USB kasutamist ning puudu on ka NFC (aga sellest pole suuremat lugu, kuna mobiilimakseid meil sisuliselt veel ei eksisteeri). Seadmel pole küll ka stereokõlareid, kuid ka üks suudab tekitada täiesti korralikku ja tugevat heli.

Soomes ja mujal, kus Huawei kõrval läheb paremini kaubaks Huawei alambränd Honor, saab mudel kandma nime Honor 9i. Seadme hinnaks peaks Euroopas saama vahemikus 329–379 eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles