Robotex - suurem kui kunagi varem!

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ave Laas, Robotex'i tegevjuht
Ave Laas, Robotex'i tegevjuht Foto: Robotex

Robotex sai alguse 2001. aastal, kui entusiastid (Mart Tamre, Alvo Aabloo ja Maarja Kruusmaa) Tehnikaülikoolist ja Tartu Ülikoolist võtsid ette korraldada ühise võistluse. Robotex oli osa õppeainest, mille jooksul koostati võistluse reeglid, ehitati robotid, võisteldi ning saadi ainepunkte. 

Kokku osales esimesel Robotexil ligikaudu 20 võistlejat kaheksa robotiga. Tänaseks on Robotex Euroopa suurim tehnoloogiaalane kogupereüritus, mida külastas 2016. aastal 16 000 inimest, osales 2007 võistlejat 912 robotiga. Kokku korraldati 23 võistlusülesannet, tehnoloogianäitusega kaasati üle 40 ettevõtte, kes tõid pealtvaatajate ette üle 130 eksponaadi tänapäeva tehnoloogiavaldkonnast.

Robotex tahab lennata veel kõrgemale ja jõuda veel kaugemale.-

Juba sellel aastal toimus Robotex Küpros. Kevadel on oodata Robotexi ka Hiinas ning Malaisias. Kõik sealsed talendid tulevad siia meile külla, et omavahel taaskord parimad välja selgitada. Tehnoloogia areng, huvi tehnikaerialade vastu ja robootika areng ei ole mitte ainult üks Eesti noorte valikuvõimalus ja osa nende huvitegevusest, vaid mängib olulist rolli kogu Eesti arengus ja tulevikus. Praxise uuringu kohaselt kasvab IKT sektoris kõrgharidusega tööjõu vajadus aastaks 2020 umbes 5600 inimeseni. Arengufondi hinnangul tasub arvestada lisaks ka täiend- ja ümberõppe vallas aset leidvate radikaalsemate muudatustega. Siinkohal näeb Arengufond võimalikku juurdekasvu vähemalt 2000 inimese võrra lisaks. Uuringud näitavad, et mitteformaalne kokkupuude teadusega mõjutab tugevalt noorte karjäärivalikuid STEM erialade kasuks. Siin on juba kogu oma ajaloo jooksul Robotex olulist rolli mänginud. Pakkudes meie noortele võimalust oma teadmisi ja oskusi võrrelda, kogemusi vahetada ning oma taset tõsta. Kes kunagi varem pole robootikaga kokku puutunud, saab kindlasti esimesi katsetusi teha Robotexi töötubades.

Üliõpilaste tähtsus on kasvamas

Robotex ei ole suuremaks kasvanud mitte ainult osavõtu numbrites, vaid ka oma kvaliteedilt. 2017 aastal soovime pakkuda enam väljakutseid just noortele üliõpilastele ja talentidele. Eesti on olnud edulooks maailma tuntuimate P2P ehk telekommunikatsiooni partnervõrgu lahenduste loomisel (Kazaa, Skype), samuti oli Eesti edulooks blockchaini tehnoloogiate loomisel (e-residentsus, Funderbeam).

Eesti Vabariigi sajandal sünnipäeval on suurepärane aeg anda tõuge järgmisele tehnoloogiahüppele meie väikeses e-riigis. Automatiseeritud robotite tootmise esimesed suuremad edusammud on juba astutud ja Starshipist on saanud ülemaailmse tuntusega postirobotite fenomen. Sealjuures mitmed Starshipi tänased töötajad on Robotexi võistlejad ja võitjad. Robotex soovib pakkuda uutele noortele inseneridele võimalust silma paista ning samal ajal pakub Robotex ettevõtetele võimalust neid talente leida ja neile oma tegemisi tutvustada.

Kosmosest tehisintellektini - konverentsil teemasid seinast seina

Sellel aastal moodustab Robotexist ka üsna suure osa teist aastat toimuv tehnoloogia konverents. Rahvusvahelisel konverentsil käsitletakse kahe päeva jooksul hetkel kõige populaarsemaid tehnoloogiavaldkonna teemasid. Räägitakse talentidest ja STEM-i arengust, uuritakse, mida põnevat on toimumas kosmose valdkonnas. Loomulikult ei saa ka mööda minna hetkel väga populaarsest tehisintellekti teemast. Külalised ja esinejad esindavad erinevaid rahvusvahelisi organisatsioone, kes on võtnud oma südameasjaks just tehnoloogia edendamise. Tehnoloogia ajastul on oluline, et me suunaksime oma noori olema mitte ainult tehnoloogia tarbijad vaid pigem julgustama neid võtma juhipositsiooni. Ekraanide kahjulikkusest on väga palju räägitud ja keelamisest parem relv on õpetada noori tehnoloogiat enda kasuks tööle panema. Vallutades maailma ei tohi unustada neid lapsi ja noori, kes Eestis robootikaga tegelevad. Erinevad võistlused on tihtipeale nende esimene võimalus võrrelda ennast eakaaslastega ning oluline on, et saadud kogemus oleks võimalikult positiivne ja entusiasm robootikaga tegelemiseks säiliks. Vajalikud on erinevad väljakutsed erinevatele tasemetele, et ei tekiks küllastumist ja igavust ning areng oleks pidev. Oleme julget arvamusel, et sellel aastal leiab omale sobiva väljundi igas vanuses noor talent.

Kingitus Eesti Vabariigi 100. sünnipäevaks

Maailma parimat üritust saab teha ainult maailma parima meeskonnaga ning just selline meeskond hetkel Robotexi ka veab. Kui südamega teha, siis loodetavasti kannab seda mõtet ka kogu saabuv Robotex. Ootame teid meile külla, et koos tähistada Eesti Vabariigi 100. sünnipäeva, kinkida Eestile sünnipäevaks maailma suurim robootikasündmus ning pidada maha üks järjekordne robootika “laulupidu”.

Kohtume Robotexil! 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles