Vene miljardär valmistab ette erarahastusega missiooni Saturni kuule

Rait Piir
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juri Milner
Juri Milner Foto: SCANPIX

Venemaa ettevõtja, riskikapitalist ja hobifüüsik Juri Milner plaanib saata Saturni kuule Encleadusele sondi, mis rajaks teed hilisemale NASA missioonile. Tegu oleks esimese privaatmissiooniga päikesesüsteemi.

Milner kuulutas oma plaani välja rahvusvahelisel kosmoseteemalisel konverentsil «A New Space Age». Sondi eesmärgiks oleks lähemalt uurida Encleaduse veeauru jugasid, mis purskuvad läbi planeedi jääkooriku. Kuna jäise planeedi 15–30 kilomeetri paksuse jääkihi all on ookeanid, siis arvatakse, et seal võib leiduda ka elu.

NASA valmistab hetkel ette missiooni Jupiteri kuule Europale, mis peaks aset leidma kusagil 2020ndate esimesel poolel, kuid missiooni Encleadusele plaanitud ei ole. Milner soovib aga saata kuule võrdlemisi odava sõiduki, mis rajaks teed kunagi hiljem saabuvale ja kallimale NASA missioonile.

Encleadus on praegu üks astrobioloogide suurimaid unistuste sihtkohti, sest selle jääalused ookeanid on tõenäoliselt soojad (tänu geotermaalenergiale) ja ka toitainerikkad, tekitades nii head võimalused algelise elu tekkeks.

Milner ei jaganud oma plaanide kohta täpsemat infot ega paljastanud ka mingit konkreetset ajakava, kuid arvestades mehe varanduse suurust, ei tohiks see talle võimatu olla.

Allikas: Space.com

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles