Karbist välja: Cat S41 – mobiilimaailma maastur

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Cat S41
Cat S41 Foto: Aivar Pau

Kui Eesti poelettidele värskelt jõudnud Caterpillari uus mobiil S41 oleks auto, siis  ma kirjutaksin praegu Wranglerist, kui ajakiri, siis Rolling Stone. See telefon on vastupidav, tugev kui tank, sisult võimekas ja näeb lisaks kõigele veel stiilne ja  cool välja ka.

Sellel seadmel on tugevusi nii palju, et ei teagi, kust esimese hooga pihta hakata. Need tugevad omakorda on nii erinevat laadi, et seadme sihtrühm on võib olla ehk laiem kui ühelgi teisel mobiilil maailmas.

Võtame näiteks või aku. Maailmas on parimal juhul üks või kaks mobiili, millel oleks aku mahutavus suurem kui S41e 5000 mAH. 44 päeva ooterežiimi ja 38 tundi kõneaega – nii head näitajad on tavapärased mõttetute nuppudega juustutelefonide kui igati ajakohaste nutiseadmete puhul.

Tohutu võimas aku sobib igaühele, kellel lihtsalt pole võimalik iga päev pistiku ääres istuda, kes sellel lihtsalt ei viitsi iga päev end stressata lasta. Meremehed, koolilapsed, Kalevipojad, mäluhäirete all kannatajad…

Ja see pole veel akuga seoses kõik: Cat suudab laadida ka teisi seadmeid ja tarvikuid Battery Share'i funktsiooniga. Ehk siis tegemist on ühtlasi ka akupangaga. Teise seadme laadimine peatub, kui saavutatud on kasutaja määratud akutaseme varu, mis on seatud kergesti kasutatava rakendusesisese liuguriga.

Foto: Aivar Pau

Edasi Cat-seadmete väljapaistvama ja tuntuima omaduse ehk välimuse ja korpuse juurde. Nojah, veidi robustne ta ju on, roosa õhtukleidiga komplektis seda hästi ette ei kujuta, nagu ka esimese klassi kooliplika taskus. Aga need on ka nähtavasti kaks ainsat erandit – Cat on suutnud kindluse, jõulisuse ja stiili omavahel imehästi kombineerida.

See poleks Cat, kui see poleks vee-, tolmu-  ja kukkumiskindel. Pole probleemi, kui see ka 1,8 meetri kõrguselt betoonile kukub. Viga ei tee seadmele ka soolane vesi, mis tavaliselt tehnikat korralikult hävitama kipub. Veekindlust on katsetatud kuni 2 meetri sügavuses vees vähemalt üks tund – midagi ei juhtunud.

Seadme korpus on tehtud aga nii jõulise tekstuuriga, et seda lihtsalt pole võimalik käest libistada – see tuleks kukutamiseks käest lahti lasta. Seadme 5-tolline Full HD ekraan on samuti optimeeritud väljas kasutamiseks – reageerib see edukalt ka märgade sõrmedega või kinnastega puudutades.

Mis mulle veel meeldis, oli vasakul küljel asuv programmeeritav kiirnupp – eriti kasulik välitööde tegijatel, kuna omab funktsiooni «vajutamiseks  ja rääkimiseks» (Push to Talk), SOS signaaliks üksinda töötaval inimesel või taskulambi või kaamera kiireks sisselülitamiseks.

Mis sisemusse puutub, siis on see riistvara poolest täiesti tavaline kõrgema keskklassi mobiil - 3GB RAM, 32GB salvestusmälu mida saab microSD abil laiendada koguni kuni 2TBni. Jooksutab seadet MediaTeki kaheksatuumaline 2,3GHz kiibikomplekt ning tarkvaraplatvormiks on Androidi eelviimane versioon 7.0.

Ka seadme kaamera – mis ei ole kindlasti selle seadme põhifunktsionaalsus – on täiesti tavaliste näitajatega (13MP tagumine kaamera LED välguga, autofookus PDAF ning 8MP eesmine kaamera). Teevad täiesti tavalisi fotosid ka vägagi hämarates Eesti ilmaoludes:

Aga taas suudab Cat üllatada ja on mõlemale kaamerale lisanud veealuse režiimi funktsiooni – nii et ka Hurghadasse snorgeldmisele kaasavõtmiseks igati sobiv seade. Lahe, lahe, lahe.

Üks kummaline puudus siiski on – kui kaamera seadmete alt 4:3 suhe 16:9 peale muuta, siis kipub telefon seda ikka ja jälle 4:3 režiimi peale tagasi suruma. Kummaline viga, aga see selleks.

«Kompromissitud seadmed, mis sobivad tõeliselt karmide tingimuste jaoks, milles meie kliendid neid kasutavad,» on öelnud Cat kaubamärki omava Bullitt Groupi tegevdirektor  Peter Stephens.

Tuleb Stephensiga nõus olla ja lisada, et minu  meelest sobib see seade hästi igaühele, kes armastab stiili, kes ostab seadme endale vähe pikemaks ajaks, kes ei viitsi hoiduda pidevalt oma seadme kriimustamisest. Isegi koolipoistele, kes vahetunni ajal jalka tagumiseks seadme julgelt nurka võivad visata.

Seadme hind on Eestis ligi 450 eurot, veidi vähemgi. Uskuge mind, hinna ja kvaliteedi suhtega on selle rokkiva mobiili puhul kõik parimas korras.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles