Jegorov: hirmvanad Preisimaa maksureeglid pole meile enam sobivad (3)

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahandusministeeriumi asekantsler Dmitri Jegorov.
Rahandusministeeriumi asekantsler Dmitri Jegorov. Foto: Tairo Lutter

Euroopas siiani kehtiv reegel, kus kasumimaksu võtmine sõltuvalt sellest, kas ettevõttel on füüsiline asukoht seal, kus ta müüb, ei ole enam adekvaatne ja tuleb ümber teha, leiab rahandusministeeriumi maksu- ja tollipoliitika asekantsler Dmitri Jegorov.

«Me kõik saame aru, et digiajastul ole füüsiline kohalolek juba ammu oluline. Eestiski tegutsevad mitmed suured ja väikesed digifirmad ilma, et neil peaks siin üldse mingi kontor olema.  Peame kokku leppima uutes reeglites, kuna vanad lihtsalt ei sobi. Need pärinevad 19. sajandi keskpaiga Preisimaalt – arusaavalt ei olnud siis mingisuguseid digimajanduse ilminguid,» ütles Dmitri Jegorov.

Jegorovi sõnul oli tol ammusel ajal võis kellegi füüsiline ilmnemine turul olla tõesti kriteeriumiks, praegu on digiettevõtete algoritm aga kusagil pilveteenuses laias maailmas ja teenust saab selle abil osutada kellel iganes ja kus iganes.

«Nii tekib vastuolu, kus kohapeal tegutsev äri müüb sama teenust või kaupa kohapealsele kliendile, samas välismaal registreeritud pilveteenuses olev ettevõtja müüb täpselt samasugust teenust ja kaupa, aga makse maksavad nad lähtudes erinevatest maksureeglitest. See tekitab omakorda ka probleeme konkurentsiga,» lisas asekantsler.

Seega rahvusvahelised maksureeglid enam ei toimi ning seetõttu on Euroopa Liidus Eesti eesistumise järel eriti suure hoo sisse saanud digimajanduse rahvusvahelise maksustamise ümbervaatamine.

Eesti sooviks on, et 5. detsembril kinnitaksid Euroopa rahandusministrid Euroopa Nõukogu järeldused, mis annaksid Euroopa Komisjonile edasi täpsemad sellekohased suunised.

«Selge on see, et pikemaajalised lahendused võtavad aega ning seetõttu on Prantsusmaa ja veel üheksa riiki teinud ettepaneku kehtestada tasanduslõivu, mille abil saaksid liikmesriigid maksustada digiettevõtteid lähtuvalt nende kohalikust käibest,» märkis Jegorov.

Tasanduslõivu peaks riigiti maksma hakkama digiteenuse osutaja, ehk siis näiteks Facebook või Google, või maailma praktika kohaselt ka teenuse saaja. Eesti pooldab virtuaalse püsiva asukoha mõiste sissetoomist rahvusvahelisse maksuõigusesse.

Samas on Euroopas riike, kes ei poolda kiireid lahendusi ega ka seda, et Euroopa üldse mingisuguste omapoolsete lahendustega välja tuleks. Need on riigid, kelle kaudu rahvusvahelised ärid Euroopa turule sisenemiseks on ennast registreerinud.

Euroopa Komisjoni ettepanekuid on sel teemal on oodata aasta alguses, aprillil 2018 tuleb välja ka OECD raport.

Preisimaal kehtestati tulumaks 1808. aastal sõjamaksuna.

Postimees kirjutas juba 11. septembril, et Eesti eesistumise ajal tekkinud töödokument näeb ette  suurte tehnoloogiahiidude maksustamise ülevaatamist.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles