Tulevikutööst koos robotitega

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Janika Leoste
Janika Leoste Foto: Robotex

Oma töös puutun igapäevaselt kokku erinevate inimestega, kes paratamatult varem või hiljem küsivad selle lihtsa küsimuse: „Kuidas siis ikkagi selle tulevikuga täpselt on, kas robotid võtavad meie töö ära?“ Mille peale on mul vastus kohe varnast võtta: "Jah, muidugi võtavad, aga ennekõike ikka need tööd, mis inimeste jaoks liiga rasked, tüütud, monotoonsed või ilma robotabiliseta vähetulemuslikud on."

Mõlemad küsimused on kahtlemata pigem retoorilised, keegi ei oska neile täna mingit kindlat vastust anda. Maailm areneb meie ümber meeletu kiirusega ja võib-olla saame vastusele liikuda lähemale vaid siis, kui hülgame oma mugavustsooni ja proovime areneda maailmaga samas tempos.

Meid ümbritseva tehnoloogilise maailma progress on olnud ühest küljest väga silmatorkav, teisalt märkamatu. Me ärkame endiselt hommikuti kella peale, veedame viis päeva nädalast 9-17 töökohas, et siis kaks päeva puhata ja omi asju ajada. Progress on avaldanud põhiliselt selles, et saame kõike teha aina kiiremini, rohkem ja tõhusamalt – et suudaksime oma 40-tunnise töönädala jooksul rohkem korda saata. Kuid, minu arvates, oleme sellest faasist peatselt väljumas. Tehnoloogia on jõudmas hetke, mil muudatused avaldavad otsest mõju meie igapäevaelu korraldusele, seda tänu tehisintellektile ja robotitele.

Meie käsitlus robotitest on olnud vastuoluline. Ühest küljest teame roboteid kui rumalaid masinaid, mis suudavad kiirelt palju autosid ilusasti kokku panna. Teisalt näidatakse filmides meile superolendeid, kes suudavad kõike inimestest paremini teha. Robootika, mis meie elu muudab lähiaastatel, erineb aga mõlemast neist ettekujutuspiltidest. Robotid on näiteks kohvimasinad, analüütikarobotid, moodsad autod (ka tavalised autod, mis suudavad ise kas või kaugtulesid vahetada), laorobotid, jne. Kui me küsime, kas robotid võtavad meie töö ära, siis õige vastus on: mitte keegi ei tea seda. Küll aga on teada, et sõltumata sellest, kuidas robotid meie tööd muudavad, tuleb meil endil pingutada, et olla paremini valmis väljakutseiks, mida robotite ja tehisintellekti poolt muudetud maailm meile esitab. Meil tuleb paremini keskenduda oma inimlikele külgedele.

Maailmapanga arenguraport 2018, mis käsitleb väljakutseid haridusele, ütleb otsesõnu, et inimestelt oodatakse kohanemisvõimet, loovust ning (taas) elukestvat õppimissuutlikkust. Arengud on väga vastuolulised: näiteks, kui aastaks 2030 on 47% täna tehtavatest töödest asendatud robotitega, siis juba aastaks 2020 on Euroopa Liidus puudu 500 000 digioskuste spetsialisti. Tundub, et kui Konfutsius elaks täna, siis võib-olla jätaks ta ütlemata oma kuulsa mõtte: „Vali töö, mida sa armastad, ning sa ei pea enam päevagi oma elus tööd tegema.“

Tehnoloogia areng loob olukorra, kus juba mõne aasta jooksul näeme muutusi olemasolevate tööde olemuses (mõelgem korraks iseteenindavatele kassadele), aga samas näeme ka täiesti uute, enneolematute, tööde teket.

Kuigi meil pole vähimatki lootust luua neile uutele töödele kirjeldusi täna, on meil siiski võimalik ennustada, missuguseid oskuste kogumeid oodatakse täiskasvanud inimestelt, et nad oleksid võimelised töötama koos moodsate, suhteliselt väikeste robotitega. Ja samamoodi võib olla täiesti kindel, et mitte ükski valdkond ei jää robotite ja tehisintellekti arengust puudutamata.

Õpperobotid ja nende programmeerimine on üks parimaid vahendeid, mille abil inimesed saavad teha sissejuhatuse edukaks tulevikutööks vajalike tehnoloogiliste oskuste omandamisse. Meil ei ole võimalik õppida igat võimalikku robotit eraldi, sest neid on selleks liiga palju. Küll aga on võimalik õpperobotite abil omandada üldpõhimõtted, näiteks andur-algoritm-täitur mõtlemine, mis on omased kõikidele robotitele, sõltumata nende kasutuskohast.

Eesti on maailmas esireas õpperobotite kasutamisega koolides 21. sajandi oskuste õpetamisel. Neidsamu roboteid saab aga edukalt rakendada tulevikuoskuste tutvustamiseks täiskasvanutele, näiteks töötubades, kus õpitakse läbi tegemise.

24. kuni 26. novembrini toimub Tallinnas Näituste messikeskuses üks Euroopa suurimaid robootikasündmuseid Robotex 2017, mis annab hea võimaluse igale täiskasvanule kas üksi või koos lastega oma tulevikuoskuste arendamisega algust teha.

Kohtumiseni Robotexil Engino töötubades!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles